INRIKES. När den 79-årige Sören Sundqvist, kommunjägare i Ockelbo kommun, glömde att förnya licensen på en av sina ljuddämpare, agerade polisen direkt och startade en utredning om olaga vapeninnehav.

79-årig jägare utreds av polisen för olaga vapeninnehav då han glömt förnya licensen på en ljuddämpare. Genrebild. Foto: Pixabay.

Polisen påstår ofta att de inte hinner med och att de har bristande resurser. Anmälningar om våldtäkter och andra brott läggs på hög.

Men när Sören Sundqvist, 79, som arbetade som kommunjägare i Ockelbo kommun, glömde att förnya licensen på en ljuddämpare gick larmet hos polisen. Licensen gick ut på lördagen och direkt på måndagen ringde polisens vapenhandläggare till kommunjägaren.

— Licensen gick ut på lördagen. På måndagen ringde någon som sade att han var vapenhandläggare hos polisen och att de har startat en utredning om olaga vapeninnehav, säger han till Nya Tider. Jag tycker det är bedrövligt alltihop.

Sundqvist fick aldrig någon påminnelse om att förnya licensen för ljuddämparen som han använde i sitt arbete som kommunjägare när han sköt skadefåglar med sitt salongsgevär. Istället inledde alltså polisen en utredning om misstänkt vapenbrott på måndagen efter att licensen gått ut under helgen.

Sundqvist har varit jägare i 60 år och tog år 2011 tjänsten som kommunjägare för att hjälpa till. Han har i en artikel i Arbetarbladet för nio år sedan beskrivits som ”Åmots eldsjäl”, en rekorderlig karl som brinner för bygden. Nu har han lämnat alla uppdrag och tänker inte fortsätta som kommunjägare.

— Jag har lämnat alla sådana uppdrag, jag ska inte söka några mer licenser på sådant, för jag vill inte ha något trassel på sådant där, säger han.

I det fall Sundqvist fälls för vapenbrott så riskerar han böter alternativt fängelse och att bli av med sina vapenlicenser samt få sina vapen beslagtagna. Sundqvist är rädd att förlora sina licenser så att han inte kommer att kunna fortsätta med sitt jaktintresse.

— Det är rena förföljelsen. Om polisen behöver mer personal för att de håller på med sådant här kan de lika gärna vara utan. Varför tror de att folk börjar förakta polisen?

Källa:
Glömde förnya licens – nu utreds Sören, 79, för vapenbrott


  • Publicerad:
    2019-11-20 12:05