INRIKES. Den svenska polisen har fått hård kritik för deras oförmåga att stoppa den ökande våldsspiralen i landet under året. Nu hälsar man svenska folket ”god jul” genom att köra utryckningsfordon i vad man kallar en julgran, även om det är misstänkt lik en ”nazistsymbol” som makteliten vill förbjuda.

Polis och räddningstjänst i Värmland kör i formation av runan Tyr. Foto: Polisen.

Varje år kring jul flyger försvarsmakten i form av en pil och filmar det. Meningen är att det ska se ut som en julgran och vara en julhälsning.

Nu har polisen i Värmland tillsammans med räddningstjänsten tagit efter. I en film som delats på sociala medier ser man hur utryckningsfordon kör med sirener på i form av en pil, som påminner betydligt mer om runan Tyr än någon gran.

”Polisen och Räddningstjänsten önskar alla en God Jul med vår egen gran!”, skriver de under klippet.

Tyrrynan är en av de fornnordiska symboler som Sveriges maktelit beskriver som ”nazistsymboler” och vill förbjuda. Detta eftersom det är Nordiska motståndsrörelsens symbol.

Redan förra året tillsatte regeringen en utredning om att förbjuda fornnordiska symboler, där runan Tyr nämndes specifik av den ökände yttrandefrihetsmotståndaren och justitieministern Morgan Johansson (S). Den gången kom man dock fram till att någon lagändring inte behövdes, troligtvis eftersom man förväntade sig en fällande dom i höstens åsiktsrättegång i Göteborg och därmed en omtolkning av hets mot folkgrupp-lagen där den också skulle innefatta Tyrrunnan.

Den friande domen har dock gjort att en ny lagstiftning åter diskuteras bland politikerna eftersom ”nuvarande lagstiftning uppenbarligen inte räcker till”. Frågan är alltså om detta blir en årlig tradition, eller om polisen behöver hitta någon annan symbol att stjäla lite stjärnglans från i framtiden.

Källor:
Polisen önskar god jul med julgranskaravan
Fler rasistsymboler kan bli förbjudna


  • Publicerad:
    2019-12-18 22:00