SVERIGE. En stängd Facebook-sida för poliser har genomfört en opinionsundersökning som visar ett stort stöd till Sverigedemokraterna.

I dagarna lanserades gruppen ”Poliser mot rasism” med syftet att göra polismakten politisk och bekämpa nationalistiska organisationer. Samtidigt lyfts bland andra polismannen Martin Marmgren, som stödjer gruppen, fram i massmedia för att uttala sig om de politiska åsikter som poliser bör ha.

De polismän som inte lyfts fram av massmedia har dock till stor del en annan inställning. Detta visar en opinionsundersökning som polisgruppen UMF genomfört där många polismän svarat ”Sverigedemokraterna” på frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?” Detta skriver Expressen idag.

Av de 324 medlemmar som hittills röstat på frågan anser 18 procent att Sverigedemokraterna är det bästa alternativet, vilket gör SD till tredje största partiet efter Socialdemokraterna (26 procent) och Moderaterna (23 procent). I Demoskops senaste partiundersökning fick Sverigedemokraterna 10 procent. En av dem som kommenterat resultatet på sidan skriver att ”…ju närmare gatan och eländet ju mer vänster och SD för att man blir trött av det man ser. Utslagning och då vill man se en förändring.”

Facebook-gruppen UMF bildades av åtta polismän 2012 och står för ”Unga, missnöjda och underbetalda”. Idag har gruppen omkring 5 000 medlemmar enligt Expressen.

Samma tidning skrev 2013 om gruppen efter att enskilda poliser gjort sig skyldiga till ”näthat” i kommentarsfältet. Bland annat hade någon kallat Jerzy Sarnecki för ”clown” och en annan kommenterat att det är ”helt sjukt att phs [Polishögskolan] använder hans material i utbildningen”.

Källa:
Polisernas stöd för Sverigedemokraterna


  • Publicerad:
    2014-05-03 13:59