Forskare påvisar mikroplaster i människohjärnan
2024-09-18 16:15
INRIKES. Från och med februari behöver inte längre poliser låta namn och personnummer stå med på polislegitimation och andra tjänstekort. Detta för att förhindra att poliser identifieras och kartläggs.
Från och med första februari behöver poliser inte längre låta sitt namn och personnummer synas på polislegitimationen eller andra kort som identifierar dem i tjänst. Istället kommer det att räcka med efternamnet och första bokstaven i tilltalsnamnet.
Anonymiseringen av poliserna motiveras med att allt fler kriminella identifierar och kartlägger poliser i syfte att hota, påverka och skrämma dem i deras tjänsteutövning.
— Det är verksamheten som har sett att vi, med en ökande grov kriminalitet, som inte drar sig för att trakassera eller hota våra medarbetare, så har vi ett behov av att göra det lite svårare, göra så att det tar lite längre tid att få fram vem en medarbetare är, sa Martin Valfridsson, chef för polismyndighetens rättsavdelning, i augusti när man diskuterade införandet av de nya reglerna.
Valfridsson menar att de nya reglerna inte förhindrar att poliser anmäls ifall de agerar felaktigt.
— Alla tjänstekortsnummer är offentliga hos polisen, vilken tjänsteman som har det. Det handlar bara om att det tar lite längre tid. Den som anser att en polisanställd har agerat felaktigt kommer alltid att kunna anmäla eller höra av sig till den eller dennes chef för att påpeka vad som har skett.
Polisförbundet är nöjda med de nya reglerna, även om man gärna ser att polisernas identitet anonymiseras fullt ut.
— Många har efternamn som gör dem lätta att identifiera, säger skyddsombudet Patrik Danielsson till SVT.
Kriminella poliser vägrar visa legitimation
Det händer dock att poliser vägrar uppvisa legitimation efter att ha agerat tvivelaktigt, trots att lagen kräver det. Ett exempel på en sådan händelse är när Nordiska motståndsrörelsen den 11 november 2017 angreps av poliser, varav vissa maskerat sig, när man genomförde en grundlagsskyddad demonstration i Göteborg.
Polisen använde såpass grovt våld att det ledde till personskador, trots att den grövsta brottsmisstanken för dagen var ”brott mot ordningslagen” vilket rörde en enda person. Polisernas kriminella agerande mötte hård kritik. Efter att de aktivister som inte gripits förts via bakgator tillbaka till bilarna krävde man att de poliser som utmärkt sig skulle legitimera sig, vilket de vägrade göra.
I efterhand ljög även polismyndigheten om vad som utspelat sig, trots att det hela filmades, och passade fräckt nog på att polisanmäla Nordfront efter att de kriminella polisernas identiteter efterfrågats i syfte att göra en anmälan.
Källa:
Poliserna blir mer anonyma