KOMMENTAR. I en debattartikel till Expressen skriver kommunpolisen Martin Lazar att de som sköt ihjäl den 12-åriga flickan i en gänguppgörelse också är offer.

Poliserna Kling och Klang Foto: Skärmdump från SVT:s öppet arkiv

Martin Lazar jobbar som kommunpolis i den mångetniska stadsdelen Botkyrka. Han skriver en debattartikel om den händelse där en 12-åriga polsk-iransk flicka sköts ihjäl i en gänguppgörelse. I tidningen Expressen skrivar han:

Det är dags att ta ansvar nu. Det gäller alla som kan – oavsett vem du är och vad du jobbar med. Alla från fältet och från gatorna och upp till allra högsta politiska nivå.

Detta får inte hända igen. Inga fler liv ska släckas. Inga fler liv som levs helt utanför allt vad kriminalitet och våld heter. Dådet är en tragedi för hela samhället och ett misslyckande från samhällets alla delar. Mordet på en oskyldig ung flicka synliggör bristerna i vårt system.

Många vill nu lägga fokus på den synliga delen av isberget – handlingar från människor som saknar empati och moral. Men dessa individer är i själva verket offer.

Lazar börjar med att uttrycka klichén att inga fler liv ska släckas. Det hade varit intressant att höra hur Lazar och hans gelikar hade tänkt sig att ändra den tillvaro som funnits ända sedan livet skapades. Sådana tankar som Lazar för fram hittar man oftast också hos småbarn. I mänsklighetens hela historia har oskyldiga hamnat i kläm och det kommer inte att sluta bara för att Lazar barnsligt skriver att de skall upphöra.

Hela Lazars artikel följer den marxistiska uppfattningen att det är samhällets fel att brottslingar skapas. I verkligheten finns det även en genetisk komponent som gör att vissa människor blir brottslingar. Därför kommer det alltid finnas brottslingar och offer i varje samhälle.

I ett mångetniskt samhälle kommer också vissa raser eller etniciteter utmärka sig i brottsligheten då de har en större genetisk benägenhet att begå våldsamma handlingar och uttrycka mindre sympati mot medmänniskor. Brottsstatistiken i USA visar upp detta tydligt. I Sverige har man inte mätt efter etnicitet i nutid och man fick sluta mäta kriminaliteten efter födelseland, för det blev för uppenbart att det även fanns en raslig inverkan på brottsligheten. Alltså, desto fler människor av en ras desto högre eller mindre brottslighet.

Denna marxistiska människosyn gör också att dessa våldsromantiserade individer ses som offer. Samma uppfattningen hade Dan Eliasson när han grät ut i TV om invandraren som knivmördade en kvinna. Vilket skapar en inställning att det är synd om dessa hänsynslösa brottslingar. Detta i sin tur leder till att de inte behandlas med de hårdhandskar som krävs och dessa kriminella får större fritt spelrum ute i samhället och kan rovföra sig på de svagare individerna som inte kan försvara sig.

Detta föder i sin tur mer brottslighet i samhället eftersom lagarna inte följs och andra som inte hade varit kriminella ser det och apar efter. För de individer som utsätts och uppfattar laglösheten kommer förbittringen eskalera tills det att man anser att samhällskontraktet vara brutet och då väljer aktivt att inte följa samhällets normer eller lagar. Vilket ytterligare spär på instabiliteten i samhället.

Om inte Lazar ändrar sitt marxistiska tankesätt att se på brottslighet så kommer han att springa runt i sitt ideologiska hamsterhjul och fortsatt tröstlöst uppmana samhället att ställa upp mer för ”offren”.


  • Publicerad:
    2020-08-04 20:05