SMÅLAND. Det blev ett rungande ja till inventering av mark för tältläger när kommunfullmäktige röstade i Ljungby.

Tältläger utanför Lund.

Tältläger utanför Lund.

Majoriteten av kommunstyrelsen röstade ja till förslaget om att inventera mark för att anlägga ett så kallat tältläger, ett provisoriskt flyktingboende, i Ljungby. Förfrågan om ledig mark för tältlägret kommer från Migrationsverket och kommunen ska hitta plats för mellan 500 och 1000 personer.

Dock var inte alla positiva till förslaget och det har blivit en hel del diskussioner kring frågan säger moderaten Magnus Gunnarsson.

— Ja det blev det, och vi var oeniga. Men beslutet blev ja. Kommunstyrelsen sa ja till att vi ska kunna ordna mark till ett tältläger, säger han.

De som röstade för förslaget var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och halva Centerpartiet. Resterande del av Centerpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Alternativet röstade emot förslaget.

— Vi tycker att principiellt så är det fel av staten att lasta över så mycket ansvar på kommunerna. Risken är att detta belastar samhällsfunktioner som redan är tungt belastade, menar Gunnarsson.

Vidare säger han att provisoriska boenden i kommunen tidigare har blivit långvariga historier.

— Dessutom ändras förutsättningarna. Kånna skola skulle vara ett akutboende några nätter, men sedan var det tal om flera nätter. Aspebacken skulle vara ett boende i några dagar, men sedan blev det också utökat i tid, uppger han.

Marken som kan komma att användas för att etablera ett tältläger är en åker mellan E4 och Myrebobacken samt en åker i Berghem. Marken arrenderas i nuläget ut till lokala bönder.

Källa:
Kommunstyrelsen sa ja till tältläger


  • Publicerad:
    2016-02-10 19:00