SVERIGE. Moderaterna i Bromölla har lagt en motion som handlar om att folket ska få mindre insyn i kommunfullmäktigemöten. Det socialdemokratiska kommunalrådet stödjer Moderaternas förslag.

Medborgare ska inte få nyttja sin grundlagstadgade rätt att spela in eller fotografera kommunfullmäktigemöten. Detta anser Moderaterna i Bromölla som lagt en motion om att förbjuda detta helt och hållet.

– Det görs inte på rätt sätt och när det läggs ut på sociala medier och man förlöjligar det hela, då är det inte seriöst.  Därför tycker vi att det borde förbjudas, säger moderaten Rolf Mårtensson som är en av de som skrivit motionen, till Sveriges Radio.

Ett felaktigt sätt att dokumentera kommunfullmäktigemöten är enligt Rolf Mårtensson att zooma in på politikernas ansiktsuttryck och miner. Därför ska man i förhand söka tilllstånd och redovisa för politikerna hur man tänker använda ljud- och bildinspelningarna, anser Moderaterna. Kommunalrådet, socialdemokraten Åke Hammarstedt, säger till SR att han stödjer förbudet.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar för konsekvenserna om förbudet skulle gå igenom och menar att det bryter mot grundläggande medborgerliga rättigheter.

– Käre gud, man tar sig för pannan och trodde att svenska tjänstemän och politiker begrep de grundläggande rättigheter som finns för alla här i Sverige och innefattar att använda och att uttrycka vilka åsikter man vill på det sätt man vill utan att myndigheterna går in och begränsar det.

Om bild- och ljudpublicering bryter mot en lag är det en domstols uppgift att döma, menar Funcke, och säger:

– Politiker ska inte gå in och begränsa möjligheten för enskilda att skaffa material och använda det som man vill.

Källa:
Bromöllamotion om fotoförbud strider mot grundlagen


  • Publicerad:
    2014-04-12 01:06