UTRIKES. Söndagen den 23 april hålls den första omgången av presidentvalet i Frankrike. Opinionsundersökningarna visar inför valet att den politiska kartan kan ritas om rejält.

Marine Le Pen och Emanuelle Macron i ledning inför det franska presidentvalet

Presidentval kommer snart hållas i Frankrike. Den första valomgången hålls söndagen den 23 april och den andra omgången hålls söndagen den 7 maj. De opinionsundersökningar som genomförts inför presidentvalet visar att den politiska kartan i Frankrike kan ritas om rejält vid presidentvalet.

För att kunna jämföra opinionsläget listar vi först resultatet från det förra presidentvalet, som hölls år 2012. De fem ledande kandidaterna var då socialistpartiets François Hollande, borgerliga UMP:s Nicolas Sarkozy, Nationella frontens Marine Le Pen, Vänsterfrontens Jean-Luc Melenchon och Demokratiska rörelsens Francois Bayrou.

Omgång 1: (2012)

 • Francois Hollande: 28,6%
 • Nicolas Sarkozy: 27,2%
 • Marine Le Pen: 17,9%
 • Jean-Luc Melenchon: 11,1%
 • Francois Bayrou: 9,1%

Omgång 2:

 • Francois Hollande: 51,6%
 • Nicolas Sarkozy: 48,4%

Noterbart är att presidentvalet, liksom det parlamentsval som hölls i juni 2012, domineras av Socialistpartiet och det borgerliga partiet UMP. Vänsterfrontens kandidat samt liberalen Bayrou får ett betydligt lägre stöd, medan Nationella fronten kommer in på tredje plats med ett bra valresultat.

Detta återspeglar ungefär hur den franska politiska kartan sett ut under cirka trettio år med undantag för presidentvalet år 2002, då Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen tog sig vidare till den andra valomgången där han besegrades överlägset av högermannen Jacques Chirac.

Marine Le Pens far Jean-Marie Le Pen tog sig vidare till presidentvalets andra omgång 2002, men besegrades av högermannen Jacques Chirac.

I det kommande presidentvalet kan resultatet bli rejält annorlunda. Missnöje med Socialistpartiet och dess sittande president Francois Hollande har lett till att partiets stöd har rasat till bottennivåer, vilket har smittat av sig på partiets nya kandidat Benoit Hamon. Samtidigt har en korruptionsskandal skakat partiet Republikanerna, som är UMP:s arvtagare, då dess kandidat Francois Fillon ska ha ordnat vad som beskrivs som högavlönade icke-jobb åt sin fru och sina barn.

Allt det har gynnat en rad andra partiers kandidater. De som ser ut att göra bra val är Nationella frontens Marine Le Pen, den före detta socialisten och investmentbankiren Emanuelle Macron som kandierar för sitt centerparti En Marche!, samt vänstermannen Jean-Luc Melenchon som denna gång kandiderar för sitt nya parti La France insoumise. Opinionsläget ser i skrivande stund ut så här:

Omgång 1: (2017)

 • Emanuelle Macron: 23%
 • Marine Le Pen: 23%
 • Francois Fillon: 19%
 • Jean-Luc Melenchon: 18%
 • Benoit Hamon: 8,5%

Det verkar alltså som att de partier som länge dominerat fransk politik, det vill säga Socialistpartiet och Republikanerna, båda riskerar att hamna utanför den andra valomgången. Istället verkar det i nuläget mest troligt att Marine Le Pen kommer möta Emanuelle Macron, vilket bäst kan beskrivas som en politisk jordbävning.

Frågan är dock ifall Marine Le Pen har någon chans att vinna, eller om det blir som för hennes far för 15 år sedan och att de andra kandidaternas väljare går ihop för att rösta mot henne genom att stödja Macron.

Källor:
French presidential election, 2017
Opinion polling for the French presidential election, 2017


 • Publicerad:
  2017-04-15 08:00