POLEN. En polsk tidning har skapat uppståndelse och klagorop om antisemitism efter att den på förstasidan skrev om hur man kan utskilja en jude från den övriga befolkningen.

Foto: Facebook / Michal Tomasz Kaminski.

Det är den polska tidningen Tylko Polska som har väckt uppmärksamhet och skapat en del oro efter att den på förstasidan aviserade att man ville informera läsarna om hur man kunde urskilja judar från befolkningen i övrigt. Artikeln som förstasidan anknöt till ställde också den retoriska frågan: ”Hur kan de besegras?”

Tidningen hamnade i rampljuset efter att advokaten Michal Kaminski fick syn på den något udda förstasidan där överskriften var ”Hur avslöjar man en jude?”, med det uttryckliga syftet att vilja informera läsarna om judarnas olika namn, folkliga egenskaper, uttryck, framtoning, egenskaper, arbetsmetoder och deras desinformationsaktiviteter. Att advokaten fick syn på tidningen i Polens parlamentsbyggnad har förstås gjort saken ännu större.

Förstasidan hade en bild av historikern Jan Gross, en så kallad expert på ”förintelsen” och antisemitism. Gross är en akademiker som nyttjat större delen av sitt yrkesverksamma liv till att försöka knyta Polen och det polska folket till ”förintelsen” och en föreställning om att de lider av patologisk antisemitism.

Tidningen Tylko Polska ges ut av en lokal nationalistisk politiker och blev förutom den rikstäckande uppmärksamheten även fördömd av juden Abraham Foxman från den judiska underrättelseorganisationen Anti-Defamation League.

Källa:
Polsk avisforside: «Hvordan oppdage en jøde?»


  • Publicerad:
    2019-03-16 09:30