POLEN. Judiska organisationer har blivit upprörda över en polsk katolsk prästs åsikter om judar.

Arbetslägret Buchenwald. Foto: 1971Markus (CC BY SA 4.0)

Polska judiska föreningar anklagar nu Henryk Zielinski för hatbrott. Zielinski är katolsk präst och chefredaktör för den katolska publikationen Idziemy (Ung. ”Vi är på väg”/reds anm.). Det var i det polska TV-programmet Journalistiska salongen som som sändes 24 februari han sade att judar har sin egen uppfattning om vad sanning är. Sanning för judar är vad som tjänar Israels intressen, sade Zielinski.

— Judar har ett helt annorlunda värdesystem, en annan uppfattning om vad sanning är. För judar är sanning något väldigt flexibelt, sade han.

— För [vita] polacker korrelerar sanning och fakta, men för judar innebär sanning något som bekräftar [deras] uppfattning om vad som är fördelaktigt [för judarna].

— Om en jude är religiös, betyder sanning det som [deras] Gud vill ha. För sekulära judar är sanningen subjektiv eller vadhelst som tjänar Israels intressen, fortsatte Zielinski.

En paraplyorganisation för judiska församlingar i Polen har anmält Zielinski med hänvisning till lagar som anger att ”mediesändningar eller andra meddelanden inte får propagera för olagliga aktiviteter…och får inte ha ett innehåll som väcker hat eller diskriminerar någon på basis av ras, handikapp, kön, religion eller nationalitet.”

Den judiska paraplyorganisationen rasar också mot tv-ankaret Michal Karnowski för att inte ha sagt emot Zielinski.

TV-inslaget handlade om Zielinskis kritik mot judiska hjälporganisationer, som han hävdade ofta under en fasad av välgörenhet ägnar sig åt dold och subversiv politisk verksamhet, något som ofta bekräftas i Nordfronts rapporteringar om dylika organisationer. Främst gällde samtalet den kritiserade Rudermanstiftelsens (Ruderman Family Foundation) verksamhet.

Rudermanstiftelsen framställde även nyligen en hatisk reklamfilm för bojkott av Polen. Stiftelsen uppmanade i reklamfilmen omvärlden att bryta sina diplomatiska förbindelser med landet. Filmen var en protest mot ett nyligen framlagt lagförslag att det ska bli förbjudet att kalla Tysklands arbetsläger under andra världskriget för polska dödsläger. Som Nordfront tidigare har rapporterat blev den kampanjen ett bakslag för den judiska hatorganisationen Rudermanstiftelsen.

Källa:
Ks. Zieliński w „Salonie Dziennikarskim” o działaniach fundacji Rudermana


  • Publicerad:
    2018-03-01 21:45