YTTRANDEFRIHET. I EU-landet Polen åtalas nu chefredaktören för en nationalistisk tidning för att ha uttryckt åsikter som staten anser vara olagliga.

Grzegorz Cwik.

Grzegorz Cwik är chefredaktör för tidningen ”Szturm” som är en nationalistisk tidning som ges ut månatligen i Polen. I onsdags förra veckan utförde säkerhetspolisen en husrannsakan hemma hos Cwik och ställde honom inför en åklagare som åtalade honom för att ha främjat ”fascism” och ”rasism”.

I ett uttalande till Nordfront förklarar Cwik fallet. Hans polska kamrater har också startat en insamling för de som vill försvara den polska yttrandefriheten då åtalet har lett till utgifter för borgen och anlitande av en försvarsadvokat.

Länk till insamlingen:

https://zrzutka.pl/gf44eu

Uttalande:

Jag har varit nationalist i många år. Med min nuvarande politiska miljö, det månatliga magasinet ”Szturm”, har jag varit associerad sedan 2016. Från första början var vårt ideologiska arbete – journalistik och andra aktiviteter – baserade på radikal och modern nationalism. Vi förkastade chauvinism till förmån för samarbete mellan Europas nationer, istället för kapitalism efterstävar vi syndikalism och nationell solidaritet. Vi bekämpar kapitalism, liberalism och mångkultur, de ekologiska idéerna och kampen mot den globala uppvärmningen står oss också nära.

Samtidigt är vi ofta kritiserade av myndigheterna – styrda av Lag och rättvisa (PiS), ett parti som arbetar för korruption, nepotism, invandring av främmande folkslag och servilitet gentemot USA och Israel. Därför har vi under flera års tid blivit konstant förföljda av underrättelsetjänsten, rätten och polisen. Repressionen drabbar oss regelbundet inför Självständighetsdagens marscher i form av husrannsakningar och arresteringar.

För några dagar sedan, i onsdags, bröt sig agenter från Inre säkerhetstjänsten (ABW) in i min lägenhet igen, utförde en husrannsakan och ledde mig sedan till åklagarkontoret. Där åtalades jag för brott mot Artikel 256 i den polska brottsbalken: främjande av fascism och etniskt och rasligt hat. Bevisningen sägs bestå av böcker publicerade av vår gemenskap och klistermärken.

Den här förföljelsen är tänkt att avskräcka oss från att bedriva vår verksamhet genom höga kostnader: borgen som jag tvingades betala är 5000 PLN [motsvarande 11 000 kr], plus nästan dubbelt så mycket för en advokat som behövdes för att jag inte skulle bli kvar i häktet fram till rättegången. Vi hyser inget tvivel om att sanningen är på vår sida och det är vår största motivation. Vi vill tacka alla för deras solidaritet och hjälp.

Att värna naturen är ett ”hatbrott”
Ett av ”brotten” Cwik åtalas för är klistermärket här till höger.

Texten på klistermärket lyder ”Vi förstör kapitalismen, innan kapitalismen förstör vår planet”. Detta anses alltså vara ett fascistiskt budskap eller ge uttryck för hat mot en ras eller etnisk folkgrupp.

Förutom klistermärket grundar sig åtalet i en antologi med artiklar från magasinet ”Szturm” samt några andra böcker som gruppen har gett ut.

Det ur liberal synvinkel mest kontroversiella materialet som Cwik åtalas för är förmodligen två böcker från en av gruppens författare som skrev en bok i två delar med titeln ”De vetenskapliga fundamenten för etnonationalism”.


  • Publicerad:
    2021-05-17 14:45