WOKENESS. I reklamfilmen tar en svart bartender i typisk amerikansk barmiljö en klunk ”rasistisk öl” och stönar: ”Det här var vad jag behövde!”. Bryggeriet som lanserat ölet är nu i blåsväder.

Nordfront har tidigare berört hur ”wokehetens” apostlar inte precis gjort sig kända för att värdesätta humor.

Ett polskt bryggeri har nu retat gallfeber på den ”woka” världen genom att lansera en ny ölsort kallad White IPA Matters – givetvis med uppenbar anspelning på Black Lives Matters (BLM).

IPA står för India Pale Ale – som anger vilken typ av öl det rör sig om.

I en uppmärksammad reklamfilm för den nya ölsorten ses en svart man dricka ölet i en typisk amerikansk barmiljö.

Bryggeriet Mentzen, som ägs av politikern Slawomir Mentzen, vilket tilldelats epitetet ”högerextremist”, har överösts med klagomål från människor som menar att reklamen är ”rasistisk”.

Den svarte bartendern i reklamfilmen torkar glas medan kameran fokuserar på symboler för America’s Deep South, inklusive konfederationsflaggan.

Kameran zoomar åter in på bartendern innan en gäst skickar över en flaska White IPA till honom – ölsorten med den där milda smaken och som marknadsförts som ölet för folk som inte gillar smaken av öl.

Bartendern tar en klunk och utbrister: ”Det här var vad jag behövde!

Bryggeriet förklarar att ölet har ”smaken av extravagans” med en kombination av humle och ”svart Earl Grey-te” som ger ”en humleaktig, fruktig smak med te-arom”.

Ingen anständig öldrickare bör bidra med ett öre
Rafal Pankowski från ”raslig rättvise-organisationen” Never Again kommenterar till Daily Mail:

— Ölet exploaterar George Floyds död och det rasistiska bakslaget för den globala Black Lives Matter-rörelsen…Producenten spelar an på den rasistiska historien och symboler för den amerikanska södern…Genom att få en svart person att dricka denna vidriga öl för kommersiella syften hånar man rasismens offer…Ingen anständig öldrickare bör någonsin bidra med ett öre till det här högerextrema insamlingsjippot.

Bryggeriägaren Mentzen, som trädde in på sin bryggeribana förra året, är medlem i polska Konfederationspartiet, vilket i mainstreammedier runtom i Europa beskrivs som ”högerextremt”.

Andra ölsorter som skapats och saluförs av bryggeriet är Polish Freedom och Keeper of Texas.

Mentzen har kandiderat till förtroendevald två gånger – en gång i lokala val i Torun 2018 – och en gång till Europaparlamentet 2019. Han nådde inte hela vägen fram vid något av tillfällena.

Nyligen har Mentzen varnat för ”en glidning mot totalitarism” under en ny coronalagstiftning som utestänger ovaccinerade personer från restauranger och barer.

Han har också tidigare argumenterat för ett lättande av coronarestriktionerna i Polen, och därvid hänvisat till hur man gjort i Florida i USA – där smittspridningen inte ökat.


  • Publicerad:
    2021-07-27 00:30