HUMOR Kanadas preimiärminister lanserar ny homoakronym på elva tecken. Förvirringen är total på sociala medier.

Homorörelsens akronymer för ”utsatta” grupper inom dess sfär är under ständig expansion. Det som började med HBT (Homo, Bi, Trans) har sedan dess växt till HBTQ (Queer) och därefter HBTQI (Intersexpersoner).

Globalt sett ser det likadant ut: LGBT (Lesbian, gay, bisexual, transgender) och ibland LGBTQ för de som identifierar sig som queers eller är könsförvirrade.

Det finns även andra kreativa tillägg för transvestiter, ”two-spirits”, asexuella (där A även kan åsyfta alternativa) och så vidare. Dessa tillägg har dock inte blivit lika populariserade ännu, men det lär bara vara en tidsfråga eftersom alla som inte är normala, heterosexuella män och kvinnor räknas som ”utsatta” och därför potentiellt kan ha en plats inom homorörelsens akronymer.

Nu har Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, förvirrat Internet med en akronym på hela tio bokstäver och ett ”+” för att gardera sig. I en tweet skriver han: ”Människor över hela landet tänder ljus för att hedra de inhemska kvinnor, flickor och 2SLGBTQQIA+ personer som saknas eller har mördats.”

Lång akronym men där P:et saknas

På sociala medier är förvirringen total. Man vet inte om Trudeau hittat på ett eget begrepp eller om det är ett vedertaget sådant från homolobbyn.

Några kodexperter har även försökt sig på att avkoda nyspråksakronymen och kommit fram till att det borde betyda: ”Two Spirit, Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Questioning, Intersex, and Asexual people” med ett plus för att inkludera alla andra ”utsatta” grupper.

Som om detta inte vore nog höll Trudeau ett framträdande för en månad sedan då han inte kunde uttala ”LGBTQ” och till sist fick hjälp av reportern. Detta komiska klipp har nu fått ytterligare spridning i samband med lanseringen av den nya akrononymen.