USA Bidens planerade tal i Pittsburgh på fredagen om de positiva följderna av hans ett år gamla infrastukturproposition kom att föregås av en bros kollaps samma dag och i samma stad.

President Joe Biden hade på fredagsmorgonen begivit sig till staden Pittsburgh för att förevisa konkreta resultat av den nya infrastrukturlagstiftningen från i våras.

Några timmar före hans planerade framträdande kollapsade en bro i staden.

Tio personer skadades och fyra fick föras till sjukhus efter att bron rasat samman i ett område alldeles öster om Pittsburghs centrum.

Biden hann med ett besök vid olycksplatsen innan han höll sitt schemalagda tal på förmiddagen.

Ingen ska vid olyckan ha drabbats av livshotande skador. Ett flertal fordon var inblandade i kollapsen.

AP rapporterar att människor på plats ”bildade en mänsklig kedja för att hjälpa till att rädda individer från en dinglande buss” medan andra ”repellerade närmare 150 fot” (45,72m).

Stärker redan vår kritiska infrastruktur

Vita huset uppgav inför presidentens besök i Pittsburgh på fredagen att detta syftar till att påvisa de positiva konsekvenserna av hans infrastrukturproposition som undertecknades i mars:

”Presidenten kommer att prata om hur hans infrastrukturlag redan stärker våra leveranskedjor och vår kritiska infrastruktur – vägar, broar, hamnar, flygplatser och mer – vilket ger oss ett försprång när det gäller ökad produktion i Amerika och export till övriga världen.”

Efter brons kollaps skrev Vita husets pressekreterare Jen Psakei på Twitter att man i Vita Huset var medvetna om vad som inträffat samt att man kommunicerade om händelsen med lokala tjänstemän.

Pressekreteraren hade dessförinnan på torsdagen uppgivit för reportrar att Biden skulle besöka Pittsburgh följande dag för att prata om ”fortsatta infrastrukturplaner”.

— Under sitt besök i Pittsburgh kommer han att prata om våra fortsatta planer på att förnya, bygga ut och konkurrera ut resten av världen med den typ av konkurrenslagstiftning som han länge har förespråkat, sade pressekreteraren i ett pressmeddelande.

Presidenten höll det planerade talet i Pittsburgh några timmar efter sitt besök vid olycksplatsen.