SVERIGE. Samnytt-skribenten Mira Aksoy rapporterades till MSB av en psyop-agent på Folkhälsomyndigheten.

Journalisten Mira Aksoy skrev en artikel i Samnytt efter en intervju med en svensk man som vid tillfället befann sig i Wuhan vid Coronautbrottet 2020. Mickael, som mannen kallas av Samnytt, berättade hur han blivit ombedd av Folkhälsomyndigheten i Sverige att återvända hem trots risk för smittspridning av viruset.

Samnytt senare tog del av Folkhälsomyndighetens mejl kunde de avslöja hur presschefen Christer Janson den 28 januari 2020 rapporterat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om att det fanns röster som kritiserade Sveriges smittskyddshantering och att han såg en risk för utländsk påverkan i detta. Han länkade sedan till ett Twitterinlägg där Aksoy delade sin artikel i Samnytt om hur slapphänt Folkhälsomyndigheten i Sverige inledningsvis hanterade coronasituationen.

Mira Aksoy reagerar efter Samnytts avslöjande om Jansons mejl till MSB och JO-anmäler själv Folkhälsomyndigheten, meddelade Samnytt i en artikel igår. Hon menar att det är en skyldighet att media rapporterar oegentligheter till folket om myndigheter brister i sitt uppdrag. Det är också väldigt oklart för henne vilken främmande makt Janson menar att hon kommer att gynna.

— Om man säger sanningen i Sverige blir man en säkerhetsrisk, säger också Mickael som en kommentar till att han indirekt anklagats för att vara en del i en utländsk påverkansoperation.

Janson vägrar svara på Samnytts frågor om varför han har rapporterat privatpersoner till MSB och vad som han tycker borde hända med dem.

— Jag har faktiskt ingen kommentar. Det var länge sedan… Och jag minns inte, säger han.

Christer Janson har tidigare arbetat på SR och SVT men fortsatte sedan vidare till Nato där han sysslade med ”Psychological Operations” enligt Samnytt. Vidare har han arbetat på Försvarsmaktens psyopsförband och nu är han presschef på FHM.


  • Publicerad:
    2021-05-12 13:30