UKRAINA. Årets Pride-festival i Kiev pågår mellan 30 juni och 6 juli. Enligt arrangörerna är årets festival dedikerad till kampen mot ”pro-ryska provokatörer”.

Årets Pride-festival i Ukraina har startat och kommer att pågå fram till 6 juli. De homosexuella kommer i år att marschera på Kievs gator för ”Ukrainas sammanhållning” och själva festivalen är enligt arrangörerna dedikerad till kampen mot ”pro-ryska provokatörer”.

Nazary Borsky, medordförande i en antidiskrimineringsgrupp, vill inte att de som kämpade på Maidan-torget ska ha dött förgäves:

— Vårt mål detta år är att inte låta pro-ryska provokatörer hindra oss från att försvara mänskliga rättigheter för alla i Ukraina, inkluderat HBTQ-rörelsen. Blod spilldes på Maidan för att vi skulle komma till insikt om allas vår rätt att leva, att älska, att kunna få samlas och åtnjuta skydd. Trots allt står mänskliga rättigheter över allt annat, sa han.

HBTQ-aktivister kräver också att regeringen ska garantera likvärdiga rättigheter för alla människor, oavsett deras sexuella läggning eller könsidentitet. Det har i nuläget inte framkommit några uppgifter om hur Svoboda, Högra sektorn och andra ”högerextremister” ställer sig till ovanstående.

Källor:
Ukrainian gays to fight against pro-Russian activists during pride march in Kiev
В Киеве проведут недельный антироссийский гей-парад


  • Publicerad:
    2014-07-01 19:30