TERRORISM. Under gårdagen sköts en 40-årig arab av fransk polis efter att ha attackerat dem med en hammare. Idag avslöjar Fria tider att han tidigare har arbetat som journalist i Sverige och vunnit pris för en artikel om påstådd diskriminering mot asylsökande. Uppdaterad

Det här är för Syrien!”, skrek den prisbelönte SR-journalisten Farid Ikken innan han attackerade två polismän utanför katedralen Notre Dame i Paris.

Vid 16:30-tiden under gårdagen gick en 40-årig alger till attack med en hammare mot två polismän utanför katedralen Notre Dame de Paris i Frankrike.

— Detta är för Syrien! ska araben ha dundrat innan han försökte slå ihjäl polismännen.

En av polismännen ska ha skadats i attacken, men araben neutraliserades snabbt av hans kollega som sköt verkanseld mot hans bröst. Förutom hammaren ska mannen även ha varit beväpnad med knivar.

Under onsdagsmorgonen kunde Fria Tider avslöja att mannen bakom den misslyckade attacken är 40-årige Farid Ikken, som bland annat tagit en masterexamen i Sverige och frilansat som journalist under 2009 och 2010.

Under sin tid som journalist i Sverige kallade han sig för Massip Farid Ikken och ska bland annat ha hunnit med att arbete för Sveriges Radio (SR), UNT och den kulturmarxistiska Fria Tidningen.

2009 ska han dessutom ha vunnit EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering, efter en artikel där han belyst påstådd diskriminering mot asylsökande. EU-kommissionen motiverade då priset med följande ord:

Massip Farids artikel handlar om asylsökande som inte har rätt till sjukvård och som därför tvingas söka vård i smyg, samt om den vårdpersonal och andra som trots detta ger sjukvård till asylsökande

2014 ska han dock ha flyttat till Frankrike.

Fransk media bekräftar också Fria Tiders uppgifter. Tevekanalen LCI ska ha talat med Ikkens franske handledare, professor Arnaud Mercier vid Université Panthéon-Assas.

— Han arbetade som journalist i Stockholm och Algeriet, bekräftar Mercier.

LÄS ÄVEN: Terrormisstänkt ”svensk” – från integrationsexempel till jihadist på 10 år

Efter Fria Tiders avslöjande har även ”svensk” regimmedia börjat uppge att attentatsmannen i fråga har arbetat som journalist i Sverige. I vissa fall har man dock valt att dölja hans identitet.

Enligt uppgifter ska Ikken ha överlevt skotten från polismannen och vårdas nu på sjukhus för sina skador. Dådet utreds nu med misstanke om terrorkopplingar.

Nya Dagbladet har försökt att nå Sveriges Radio för en kommentar, dock utan framgång.

Uppdatering:

Sveriges Radio bekräftar att man tidigare har haft Ikken som praktikant. I ett inslag från Ekot berättar Nina Glans, som ska ha varit hans chef under hans tid vid SR Göteborg:

— Jag minns väldigt, väldigt svag den här personen, att han var inne på redaktionen, att han inte gjorde något större väsen av sig, inte producerade speciellt många inslag. Det finns fyra inslag i vårt arkiv som han har gjort.

Glans, som idag är kanalansvarig för P1, menar också att det ”inte är säkert” han var islamist under tiden på Sveriges Radio, utan menar att sådant ”förändras ju under åren”.

SR uppger vidare att polisen vid en razzia i mannens lägenhet har hittat en video där han svär trohet till Islamiska staten (IS). SR utlovar nu att undersöka sina kopplingar till den misstänkte terroristen vidare.

Källor:
”Svensk” terrorist som angrep fransk polis med hammare var känd SR-journalist
Uppgifter: Notre-Dame-terroristen var Sveriges Radio-journalist
De vann journalistpris mot diskriminering
Attaque devant Notre-Dame : l’agresseur présumé ”était doux comme un agneau”, assure son directeur de thèse
French Police Investigate Attack at Notre Dame
Nya uppgifter om mannen som sköts i Paris


  • Publicerad:
    2017-06-07 15:25