PRESSTÖD. Den nationalistiska papperstidningen Nya Tider har ansökt om presstöd på närmare 1,7 miljoner kronor. Det här anser Martin Ahlquist, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, är djupt beklagligt.

Den 26 september ska det beslutats om Nya Tider ska beviljas presstöd eller inte. Eftersom presstödsnämnden inte får basera sitt beslut på vilka åsikter tidningen har så räcker det för Nya Tider att de uppfyller kraven som ställs på tidningar som vill ha presstöd. Kraven är bland annat att tidningen har tillräckligt många prenumeranter och tillräckligt många utgivningar. Detta ogillar alltså Martin Ahlquist som är chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus. Ahlquist avgick tidigare från presstödsnämnden när tidningen Nationell Idag beviljades presstöd. Han anser att endast de som har ”rätt åsikter” ska få presstöd och att det är förkastligt att Nya Tider får ansöka om presstöd.

”Jag tycker att det är djupt problematiskt att skattebetalarnas pengar går till tidningar som inte ställer upp på människors grundläggande värderingar på människors lika värde”, säger Martin Ahlquist och fortsätter: ”Om väljarna ska ha ett förtroende för ett presstödssystem så måste det vara utformat på ett sådant sätt att man inte stödjer tidningar som driver en rasistisk linje där man gör skillnad på människor utifrån etnicitet och hudfärg.”

Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk svarar: ”Vi håller inte inne med något, utan vi berättar som det är.”

Sverigesradio har också, i sedvanlig ordning, varit i kontakt med Alex Bengtsson från Expo som säger att presstödet skulle betyda mycket för tidningen. ”De skulle kunna anställa folk, den skulle inte drivas på den ideella basis som det till stora delar är i dag, man skulle komma ut mer. Nya Tider har en större potential också i och med att man når intresserade och människor som är engagerade i andra organisationer inom den svenska extremhögern som till exempel nazistiska Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen.”

Sverigesradio frågar också Vavra Suk ifall hans tidning bara fokuserar på saker som målar upp bilden av invandringen som negativ. Suk svarar: ”Vi tar upp saker som vi anser speglar samhället och vi tar upp de rättsfall vi tycker är intressanta oavsett gärningsmännens etniska bakgrund.”

Besök Nya Tiders hemsida här.

Källa:
Högerextrema Nya tider väntar på presstöd


  • Publicerad:
    2013-09-23 17:30