ELKRISEN Kärnkraftverket Ringhals 4 har efter underhåll drabbats av ett produktionsstopp. Nu kommer de redan höga elpriserna att öka.

I augusti stoppades produktionen i kärnkraftverket Ringhals 4 för ett årligt underhållsarbete och bränslebyte. När nu verket skulle startas upp igen uppstod problem.

— Exakt vad som hänt är nu under utredning. Under testkörningen har det uppstått en skada på de större komponenterna, på en tryckbehållare, säger Anna Collin, presschef vid Ringhals, till Expressen.

Ringhals har beslutat att anläggningen ska ha produktionsstopp för att kunna garantera säkerheten och utreda problemen. Två ytterligare anläggningar hålls igång, men ungefär hälften av Ringhals ordinarie elproduktion ligger alltså nere.

— Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Collin.

Elpriset förväntas rusa igen

Enligt företaget kan reparationen av kärnkraftverket ta tre månader, och till elmarknaden har man sagt att det ska vara igång till 30 november, säger Collin.

Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerar”, kommenterar Ringhals VD Björn Linde i ett pressmeddelande.

Enligt elprisanalytikern Christian Holtz kommer produktionsstoppet att påverka elpriserna kraftigt, speciellt i södra Sverige.

— Ringhals 4 har en viktig teknisk inverkan på systemet eftersom den möjliggör överföring från norr till söder. Överföringskapaciteten är redan i dag reducerad sedan Ringhals 1 och 2 stängdes och att då också tappa reaktor 4 får allvarliga konsekvenser, säger han.

Den försämrade produktionen innebär också att man kommer att likställa priset mer med resten av Europa, där priserna är ännu högre på grund av beroendet av rysk gas.