JURIDIK. Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, är det inte säkert att det var brottsligt att livestreama våldtäkten som tre främlingar begick i Uppsala i helgen. Detta tack vare ett kryphål i lagen.

I helgen kunde Nordfront rapportera att tre invandrarmän livestreamade via Facebook när de våldtog en helt utslagen 31-årig kvinna i en lägenhet i Uppsala. Efter våldtäkten greps samtliga män misstänkta för våldtäkt.

Nu har dock Mårten Schultz som är professor i civilrätt uttalat sig om att det inte är säkert att själva filmandet var ett lagbrott. Han har inte själv sett filmen men utgått från den information om händelsen som varit tillgänglig.

Enligt Schultz är det idag tillåtet att filma människor även i mycket utsatta situationer, med undantag för övergrepp mot barn. Eftersom de inte smygfilmat våldtäkten är det heller inte fråga om kränkande fotografering. Grovt förtal kan det heller inte vara tal om eftersom filmen enligt Schultz inte pekar ut kvinnan som en ”sämre människa”.

— Ett offer ses vanligen inte som en sämre människa. Här har offret inte alls varit med på det som skett, utan har om jag förstått det varit utslagen, förklarar han.

Ifall andra personer sprider filmen är det något större risk för brottslig handling enligt Schultz, men inte heller här är det helt säkert.

— Det skulle kunna vara ett brott mot PUL, personuppgiftslagen. Men det är en svag lag. Sprider man filmer på sexuellt våld kan det handla om olaga våldsskildring, men är personen medvetslös har det förmodligen inte krävts mycket våld.

Ett lagförslag med namnet ”olagligt integritetsintrång” som ska åtgärda kryphålet i lagen håller på att arbetats fram och är troligen färdigt till hösten.

Källa:
”Inte säkert det var ett brott att filma och sprida våldtäkten”


  • Publicerad:
    2017-01-24 10:00