UTRIKES. Efter de senaste krigshandlingarna på Gazaremsan har propalestinska protester anordnats på många håll, till exempel i Paris där myndigheterna förbjudit en manifestation.

Under veckan har en väpnad konflikt utbrutit mellan den judiska terrorstaten Israel och motståndskämpar från den palestinska ursprungsbefolkningen. Till följd av detta har propalestinska protester anordnats, bland annat på flera håll i Europa där araber flyttat in i stora antal och där även många inhemska europeer sympatiserar med palestinierna, som anses behandlas väldigt illa.

I Paris hålls just nu en protest, som i torsdags förbjöds av myndigheterna, på uppmaning av inrikesminister Gerald Darmanin. Anledningen till förbudet är inte coronaviruset, utan istället hänvisar man till att det gått stökigt till vid tidigare propalestinska demonstrationer år 2014. Man hänvisar också till att man måste skydda judar och ”israeliska intressen”, enligt Paris polisprefekt Didier Lallement, från dessa protester.

Även i Strasbourg och Marseille har protester förbjudits av de regionala polisprefekterna. Särskilt Marseille har en stor arabisk befolkning. Enligt kritiker av folkutbytet i Europa är Marseille inte längre en europeisk eller fransk stad. Detsamma kan sägas gälla även Paris, i många fall har japanska turister drabbats av depressiva episoder då förväntningarna om att få besöka en riktig fransk stad kommit på skam.

I Ile-de-France, den region där Paris är huvudort, kritiserar Walid Atallah förbuden. Atallah är aktiv i en palestinsk organisation i regionen och menar att Frankrike agerar medbrottsling till Israels krigshandlingar och folkfördrivning.

— Frankrike garanterar friheten att yttra sina åsikter och demonstrera, och Palestina ska inte vara ett undantag, säger Atallah till AFP.

Just nu direktsänder RT från en protest i Paris som pågår trots förbuden. Man direktsänder även från Berlin och London.


  • Publicerad:
    2021-05-15 19:17