PALESTINA. ”OBAMA ÄR SIONIST” och ”DU ÄR INTE VÄLKOMMEN HIT” skreks det bland annat under de stora protesterna idag när USA:s president Barack Obama gjorde ett kort besök till Palestina under sin tredagars-visit till Mellanöstern.

Vilda protester i Palestina när USA:s president Barack Obama är på besök.

Vilda protester i Palestina när USA:s president Barack Obama är på besök.

USA:s president Barack Obama befinner sig just nu på ett tredagarsbesök i Mellanöstern där han påstås vara för att medla fred mellan Israel och Palestina. Idag befinner han sig i Palestina för ett möte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Detta besök till Palestina upprörde hundratals av palestinier som därför anordnade stora protester på Malana-torget i centrala Ramallah, på Västbanken. Demonstrationen bestod mest av politiska aktivister från vänsterkanten men avskyn mot Barack Obama delas av de flesta palestinier så tillsammans slöt de upp för att protestera.

Från demonstranterna ropades det bland annat ”Obama åk hem! Obama är sionist!” och ”Obama, besök de palestinska flyktingarna och se hur de lider! Besök våra fångar i israeliska fängelser!”.

Hitam Saafrin, ordförande i Palestinska kvinnokommittéernas förbund, var en av de hundratals palestinier som deltog i demonstrationen och hon ska ha sagt följande: ”USA har aldrig stött freden. De försöker bara kontrollera arabvärlden med hjälp av Israel.” Vidare förklarade hon att demonstranterna kräver att deras ledare inte tar emot Obama.

Demonstranterna tågade från torget mot Mokattah, palestinska regeringsbyggnaderna där president Abbas skulle ta emot president Obama, men de lyckades inte ta sig fram innan polisen bildade en kedja och stoppade dem.

Enligt uppgifter i New York Times kräver Abbas att Israel ska frysa byggandet av bosättningar innan han går med på fredssamtal. Han är också villig att acceptera en inofficiell frysning om den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu ”förpliktigar sig i hemlighet att stoppa bosättningsbyggande medan förhandlingar pågår”, skriver tidningen som citerar ett internt palestinskt dokument.

Källa:
”Barack Obama är inte välkommen här”


  • Publicerad:
    2013-03-21 17:43