ITALIEN. I tisdags samlades hundratals människor utanför en amerikansk armébas i Italien för att protestera mot USA:s militära närvaro i landet.

italien

Italienare som demonstrerar mot amerikanska militärbaser i landet.

Under tisdagen när USA hade presidentval samlades hundratals demonstranter vid en amerikansk militärbas i den italienska staden Vicenza. De protesterade våldsamt mot USA:s militära närvaro i landet och använde sig bland annat av bengaler och smällare, vilket fick polisen att svara med tårgas.

Demonstranterna menade att det var oviktigt vem som vann presidentvalet så länge Washington befriade Italien från den amerikanska militären.

Så här kommenterade Olol Jackson som är talesmannen för organisationen bakom protesterna det hela:

— Clinton eller Trump, för oss gör det ingen skillnad. Vårt mål är att befria vårt territorium och alla territorier från militär närvaro och tillade:

— Vi tänkte att detta är det bästa tillfället att få USA:s nästa president att förstå att att vi är emot militärbaserna och att det är dags för dem att åka hem.

Italien har väldigt hög amerikansk militär närvaro och tidigare i år sa landets utrikesminister Paolo Gentiloni att han skulle överväga att tillåta USA att använda flygbasen i Sigonela för att attackera IS-mål i Libyen.

Källa:
‘Soldiers go home’ – Italians protest American base on US Election Day


  • Publicerad:
    2016-11-10 20:30