UTRIKES. I samband med protester mot öppningen av USA:s ambassad i Jerusalem har över 1 700 palestinier skadats och minst 40 dödats av den israeliska militären.

Under måndagen har stora demonstrationer hållits i Gaza mot öppningen av USA:s ambassad i Jerusalem. Detta har resulterat i att den israeliska militären dödat minst 40 palestinier och skadat över 1 700 bara under måndagen. Detta beskrivs av Palestinas hälsoministerium som den blodigaste dagen hittills i protesterna mot USA:s ambassad. Hittills har minst 86 palestinier dödats under de sex veckor långa protesterna.

Den palestinska regeringen fördömer massakern och vädjar om en internationell intervention mot ”den israeliska ockupationsmakten”. Ungefär 35 000 palestinier befinner sig under måndagen vid gränsstängslet mot Israel och många av dessa riskerar att bli dödade av de skjutglada israeliska soldaterna.

Människorättsorganisationen Amnesty International har fördömt attacken och kallar den ”en enorm kränkning av internationell rätt och mänskliga rättigheter”.

De flesta skadorna har orsakats av skarp ammunition, men flera har även skadats i samband med att israelisk militär skjutit tårgaspatroner in i demonstrationsmassorna. Även sex journalister har skadats av Israel.

Under morgondagen väntas ännu större demonstrationer då den 15 maj är Nakbadagen. Denna dag uppmärksammas av både Palestina och Israel, under vilken man fördömer respektive firar de tvångsförflyttningar av palestinier som ägde rum i samband med bildandet av Israel.

Källa:
‘Terrible massacre’: Israel kills 41, injures 1,700 Gaza protesters as US embassy opens in Jerusalem


  • Publicerad:
    2018-05-14 16:55