GEORGIEN. Valresultatet i Georgien har godkänts internationellt, trots missbedömningar gjorda av västerländska lobby- och opinionsinstitut. Omfattande protester mot regeringspartiets seger genomförs i huvudstaden Tbilisi.

Demonstranter i Tbilisi håller upp massutskrivna kontorspapper med protestbudskap på engelska som ska synas tydligt i internationella nyhetsmedier. Skärmbild från RT/Youtube.

Det regerande partiet Georgisk dröm vann som väntat Georgiens allmänna val i lördags. De fick 48 procent av rösterna.

Det största oppositionsblocket av partier, Förenade nationella rörelsen (FNR) fick 27 procent av rösterna.

Redan innan valresultatet tillkännagavs, planerades omfattande demonstrationer i landet.

Den stora framgången för Georgisk dröm ska jämföras med det västerländska opinionsinstitutet IPSOS, baserat i Frankrike, som på valdagen publicerade prognosen att Georgisk dröm skulle få 23 procent av rösterna.

Edison Research – ett medieundersökningsföretag i New Jersey USA, som genomför globala innehållsanalyser åt massmediebolag – lät före valet meddela deras undersökning visade att 70 procent av väljarna i Gerorgien hellre ville att landet skulle styras av en flerpartikoalition än av ett parti med egen majoritet.

Hela 60 deltagande politiska grupper, sju partier och två partikoalitioner lyckades ta sig över en-procentsspärren för att säkra platser i parlamentet, men bara två av dem har tvåsiffriga resultat.

Georgisk dröm får ensam majoritet, med knapp marginal.

Georgien har ett blandat valsystem med ett tungt proportionellt inslag. Tidigare i år reformerades Georgiens valsystem. Man sänkte då gränsen för att partier skulle få representation i parlamentet. Man allokerade också mer tyngd till proportionella röster.

Valresultatet förkastades av FNR redan när rösträkningens första resultat meddelades på lördagen. Regeringen anklagas för valfusk.

Demokratiorganet inom organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE) sade att valet totalt sett var rättvist, trots vissa rapporterade oegentligheter under själva valet. På söndagen godkände OSCE valresultatet.

Youtube blir alltmer politiskt genom att de sätter skyltar vid videor som går emot de egna politiska intressena. Liksom med videor som kritiserar officiell coronarapportering, sår Youtube numera tvivel hos tittare som tar del av RT News filmklipp genom att hänvisa till det politiserade uppslagsverket Wikipedia. I detta fall från en video om protesterna i Georgien ska RT News misstros för att det får finansiering av ryska regeringen. Statsfinansierade SVT:s klipp har ingen motsvarande skylt. RT News är nu det nyhetsbolag som har störst internationell publik på Youtube.


  • Publicerad:
    2020-11-02 09:45