AVSLÖJANDE. Det har nu visat sig att personerna som provocerade Motståndsrörelsens aktivister i lördags inte var några vanliga ”förbipasserande”.

Anders Henriksson

Anders Henriksson

Uppgifter om personerna som bråkade med Motståndsrörelsens aktivister visar att det handlar om organiserade vänsterextremister. Den mustaschprydda personen som provocerade aktivisterna heter Anders Henriksson och är själv aktiv inom SAC-syndikalisterna i Uppsala. Uppsala LS av SAC-syndikalisterna skriver på sin facebooksida att det är frågan om en styrelsemedlem som ”står upp mot nazizter [SIC]”. De skriver att Henriksson ”mår bra, fick några jack i huvudet men det tycker han var värt, för att avbryta nazisterna”. SAC bekräftar alltså själva att Anders Henriksson varit på plats för att störa mötesfriheten.

Upsala Nya Tidning, UNT, rapporterade dramatiskt om händelsen. Tidningen uppgav:

”Enligt vittnesuppgifter ska demonstranterna ha filmat förbipasserande. Den skadade mannen ska ha blivit nerslagen med en flaggpinne, när han försökt gå emellan då demonstranterna slagit en kvinna som inte ville bli filmad.”

Det visar sig också att de som tidningen Unt kallar ”förbipasserande” inte varit vilka som helst som råkat komma till platsen. Den ena kvinnan som var på platsen heter Annsofi Hjärtström och är bland annat med i Facebookgruppen ”Uppsalabor mot rasism”. Den andra kvinnan, som heter Anna Lagerqvist, ”gillar” Revolutionära Fronten och stiftelsen Expo på Facebook. Samtliga har ändrat sina Facebookkonton i efterhand.

syndikalist


  • Publicerad:
    2013-08-14 12:35