BROTT. En psykiskt sjuk irakier döms av Malmö tingsrätt för sexuellt ofredande efter att ha blottat sig och onanerat framför unga flickor på bussar i Malmö vid två tillfällen.

29-årige irakiern Munir Aljanabi. Foto: Polisen

Den 29-årige irakiern Munir Aljanabi (891223-3254) förekommer redan sedan tidigare under 10 avsnitt i polisens belastningsregister, huvudsakligen för narkotikabrott och tillgreppsbrott men även för olaga hot, skadegörelse och våldsamt motstånd.

Nu döms han i Malmö tingsrätt för sexuellt ofredande efter att ha blottat sin penis och onanerat inför fem unga flickor vid två olika tillfällen. Brotten har begåtts på bussar i Malmös lokaltrafik och har enligt åklagaren haft uppsåt att väcka obehag hos flickorna och kränka deras sexuella integritet.

Vid båda brottstillfällena har Aljanabi klivit på bussen med sina byxor så långt nedhasade att hans penis har synts och med händerna innanför byxorna. Detta styrks av foton tagna av en av flickorna och av bilder från bussens övervakningskamera, samt av vittnesuppgifter.

Vid det ena tillfället har Aljanabi satt sig nära tre av flickorna med händerna innanför de nedhasade byxorna. En av flickorna beskriver hur han då ”scannade dem från topp till tå och log obehagligt” samtidigt som hon såg hur han rörde vid sin penis. På grund av obehaget gick de alla tre av bussen så snart den stannade och ringde därefter till polisen.

Även vid det andra brottstillfället klev Aljanabi ombord på bussen med sina händer innanför byxorna, vilket styrks av bussens övervakningskamera. Efter en stund satte han sig ner bredvid respektive mitt emot två unga flickor.

Båda flickorna såg hur mannen rörde händerna snabbt upp och ned innanför byxorna. En av flickorna försökte då filma vad mannen höll på med, men när han började stöna tyckte de att det blev så obehagligt att de gick fram till busschauffören för att säga till. Aljanabi lämnade då bussen.

Tingsrätten anser i sin bedömning att målsägandenas berättelser är styrkta och dömer därför Aljanabi för sexuellt ofredande. Rätten menar att ”det råder ingen tvekan om att Munir Aljanabi var medveten om vad han gjorde”.

Däremot visar läkarintyg att han har en lindrig psykisk utvecklingsstörning och dessutom lider av en psykossjukdom, för vilken han medicinerar. Brottspåföljden blir därför rättspsykiatrisk vård. Eftersom irakiern Aljanabi är svensk medborgare föreslås ingen utvisning, utan han kan fortsätta att berika Sverige med sin närvaro.

Källa:
Mål nr: Malmö TR B9449-17


  • Publicerad:
    2019-02-14 12:15