YTTRANDEFRIHET Det svenskägda bokförlaget Arktos har blivit avstängda av distributören Ingram Content Group som trycker och säljer deras böcker.

Ingram Content Group är världens största bokdistributör. Efter 13 års samarbete väljer storföretaget nu att avsluta sitt avtal med det svenskägda bokförlaget Arktos som ger ut böcker med traditionalistisk och nationalistisk inriktning.

I ett inlägg på sin hemsida förklarar Arktos att detta betyder att deras 430 böcker åtminstone för tillfället kommer sluta tryckas och att det är oklart när de trycks igen. För närvarande går många av förlagets redan tryckta böcker att köpa på Adlibris och Amazon. Att köpa böckerna via de tjänsterna gynnar Arktos ekonomiskt samtidigt som man som kund säkrar tillgången till böcker som kan komma att bli svåra att få tag i den närmsta tiden.

Arktos skriver att de först blev kontaktade av Ingram Content Group redan 2021 men att bokförlaget då ifrågasatte företagets beslut att stänga ner dem och sedan inte hörde något mer om det hela. 14 månader senare mejlade en annan person från Ingram och meddelade att de kommer sluta trycka Arktos böcker från och med den 25 mars i år.

— Vi håller för närvarande på med en omfattande omorganisering av vår verksamhet för att återskapa distributionen av alla titlar så fort som möjligt, säger Arktos vd och ägare Daniel Friberg i uttalandet som publicerats på förlagets hemsida.

Idag, i samband med att Arktos gick ut med dessa nyheter, lanserade de också en ny hemsida som mer har inriktningen av ett nätmagasin. Förlaget meddelar också att deras vision är att bli som ett nätbaserat universitet och redan nu har de en egen nätbutik där flera böcker säljs i e-boksformat.