UTRIKES. ”Rysslands svar på varje aggression kommer att vara asymmetrisk, hastig och hård”, lovar Vladimir Putin som aviserat att Rysslands vapenarsenal kommer att genomgå en ordentlig modernisering.

Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: CC public domain.

En majoritet av Rysslands vapenarsenal kommer att moderniseras, rapporterar RT. Detta utlovade landets president Vladimir Putin nyligen, samtidigt som han förklarade att Ryssland kommer att besvara varje attack på landet aggressivt och målmedvetet.

Putin menar att Ryssland ”vill ha positiva relationer med alla på den internationella scenen, inklusive de med vilka relationerna nyligen har kraschat”.

Detta, menar Putin, ska dock inte tolkas som svaghet. Tvärtom utlovar den ryske presidenten att Rysslands svar på varje aggression kommer att vara ”asymmetrisk, hastig och hård”.

— De som planerar provokationer kommer att ångra sina gärningar på ett sätt som de aldrig har ångrat något under en väldigt lång tid, förklarade Putin.

88% uppgraderad kärnvapenarsenal
Under pressträffen utlovade Putin också en ordentlig upprustning och modernisering av den ryska militären. En stor del av vapenarsenalen från den sovjetiska eran kommer att bytas ut och ersättas med bland annat laser- och hypersonikteknik.

Presidenten refererade även till den hemliga Peresvet-kanonen, som är under utveckling i Ryssland och sägs kunna skjuta ned både flygplan och missiler med extrem precision.

Två tredjedelar av landets militära utrustning kommer enligt Putin att vara ”modern” inom tre år, inklusive mer än 88 procent av Rysslands kärnvapenarsenal.

— Vi har tålamod, självförtroende och rättfärdigheten på vår sida, fortsatte Putin.

— Jag hoppas att ingen får för sig att korsa den röda linjen i deras relation med Ryssland. Där den linjen går är upp till oss att avgöra.


  • Publicerad:
    2021-04-23 07:00