UTRIKES. Vladimir Putin befinner sig nu i Belgrad där han uttryckte sin oro över att ”nynazism” är på frammarsch i Europa. Han menade också att delar av Europa har förlorat sitt ”vaccin” mot ”nazism”.

Rysslands president Vladimir Putin befinner sig för närvarande i Serbiens huvudstad Belgrad för att bland annat delta på en militärparad samt för att delta i olika tilldragelser kring 70-årsdagen av Belgrads ”befrielse från nazismen”.

Putin har redan hunnit med att uttrycka oro över ”nazismens” frammarsch i Europa och han klargjorde att det är Rysslands plikt att ”motverka fascism”.

— Tyvärr har vaccinet som utvecklades under Nürnberg-rättegångarna mot nazistviruset förlorat sin kraft i vissa europeiska länder. Ett tydligt exempel på detta är de öppet nynazistiska manifestationerna som har blivit vardagsmat i Lettland och några andra baltiska länder. Situationen i Ukraina väcker särskild oro i detta avseende; det icke-konstitutionella upproret som ägde rum i februari drevs av nationalistiska krafter och andra radikala grupper, sa han.

Putin anser att det är vår plikt att bekämpa nazism idag:

— Det är vår plikt idag att motsätta oss glorifieringen av nazismen. Att handfast stå emot försök att ändra utgången av andra världskriget. Att genomgående bekämpa alla former och uttryck av rasism, xenofobi, aggressiv nationalism och chauvinism.

Samtidigt har Putins visit kritiserats av väst med USA i spetsen, som menar att visiten är ”oläglig”.

— Du kan ha goda relationer med Ryssland och Kina, och med USA. Men vår syn på besök från ryska och kinesiska befattningshavare skiljer sig. Kineserna har inte attackerat någon, men ryssarna har det, sa USA:s ambassadör i Belgrad, Michael Kirby. ”Attacken” som Kirby syftar på är det bistånd de ryska separatisterna erhållit från Ryssland.

Källa:
Russia’s Putin Says Parts of Europe Have Lost ’Vaccine’ for Nazism


  • Publicerad:
    2014-10-15 18:30