Ryssland president Vladimir Putin har godkänt en kontroversiell lag som riktar sig mot ”extremism”. Enligt Kreml är lagen menad att ”förenkla definitionen av extremistverksamhet”. Framförallt är lagen riktad mot nationella men alla oliktänkande i Ryssland får lov att akta sig.

Lagen omfattar bland annat sådana saker som rasism, offentligt försvar av terrorism och offentligt förtal av statliga ämbetsmän. Och som vanligt är det upp till domstolarna och systemet att definiera vad som egentligen är rasism eller förtal.

På grund av att lagen i vissa områden är så vidomfattande oroar sig människorättsorganisationer, oberoende mediegrupper och regimkritiker att lagen kan komma att användas för att attackera vem helst som kritiserar statsmakten.

– Denna lag är mycket lik de lagar som användes under sovjettiden för att kontrollera media. De vid makten kan nu stämpla en journalist som ”extremist” och därmed tysta all kritisk rapportering, sade en talesman för en internationell mediegrupp i ett uttalande.

Straffen för en journalist som fälls enligt denna nya lag är upp till tre års fängelse och eventuellt indraget publiceringstillstånd för tidningen. Lagen träder i kraft inom 90 dagar.

Putin är inte de nationellas vän
Nationellt Motstånd har tidigare vid flera tillfällen påtalat det felaktiga i att se Vladimir Putin som mer eller mindre nationellt sinnad. Missuppfattningen började i och med Putins bekämpande av flera judiska oligarker. Detta fick en del att tro att Putin försökte göra upp med de främmande ekonomiska intressen som även har sina tentakler i Ryssland.

Men det Putin gjorde var att bekämpa vissa medan han hjälpte andra. Putin har om och om igen gjort klart att han tänker bekämpa alla nationella yttringar i Ryssland och i och med denna lag som nu godkänts står det utom tvekan att han menar allvar med detta.


  • Publicerad:
    2006-07-31 00:00