MOSKVA. I ett möte under onsdagen diskuterade Vladimir Putin och Viktor Orban bland annat flyktingkrisen, europeisk identitet och ett fortsatt samarbete mellan Ryssland och Ungern.

ldahgashlo

Viktor Orban och Vladimir Putin möttes i Moskva under onsdagen.

Rysslands president Vladimir Putin tog under onsdagen emot Ungerns premiärminister Viktor Orban i sitt residens utanför Moskva. Under mötet diskuterades bland annat den så kallade flyktingkrisen och dess orsaker, vilket man var överens om beror på en destabilisering av vissa länder och att man måste ta tag i problemets kärna för att lösa krisen. Under en presskonferens efteråt utvecklade Putin resonemanget:

— Orsaken till den nuvarande flyktingkrisen är destabiliseringen av stater i hela regioner: Nordafrika, Afghanistan och andra länder. För att lösa flyktingkrisen måste grundorsaken tas hand om. Ländernas statsapparater, ekonomi och civilsamhälle måste återställas så folk kan leva sina liv i sina egna länder eller återvända dit.

Putin menade vidare att även om problemet med “flyktingar” i Europa är ett internt problem för EU så anser han att Ungerns position att bevara både sitt eget folks identitet likväl som hela Europas som sympatiskt och i linje med Rysslands.

På presskonferensen meddelade man också att båda är överens om att EU:s sanktioner mot Ryssland är kontraproduktiva och att de förmodligen kommer upphöra snart då man menar att de skadar EU mer än Ryssland. Orban har även tidigare varit kritisk mot EU:s hårda linje gentemot Ryssland och även om han var med och godkände sanktionerna har han tydliggjort att “Ungern behöver Ryssland” och ofta försvarat Ryssland inför EU.

I övrigt diskuterade man fortsatt samarbete länderna emellan, särskilt vad gäller energifrågor där länderna sedan tidigare har långt gående samarbeten.

Källa:
Solution to refugee crisis lies in ‘destroying terrorism’ – Putin after talks with Orban


  • Publicerad:
    2016-02-18 00:40