GEOPOLITIK. På begäran av den irakiska regeringen börjar Ryssland nu att utrusta Iraks väpnade styrkor med attackhelikoptrar och attackflygplan.

Den irakiska regeringen har efter den senaste tidens angrepp av jihadister, och ockupationen av Mosul, bett USA om hjälp genom att få tillgång till attackhelikoptrar och attackflygplan — något som USA har vägrat.

Istället har den ryska presidenten Vladimir Putin bestämt sig för att assistera den irakiska regeringen, i kampen mot de våldsamma islamisterna i Islamic State in Iraq (ISIS).

Hjälpen sker bland annat genom att Iraks väpnade styrkor utrustas med attackhelikoptrar (typ Mi-35) och attackflygplan (typ Sukhoi-25) av Ryssland.

Rysktillverkade Sukhoi-25 (NATO-namn HIND).

Irak kommer att få tillgång till rysktillverkade attackhelikoptrar av typ Mi-35 (NATO-namn Hind-E). Mi-35 är exportversionen av Mi-24V. Mi-24V är i sin tur en moderniserad version av Mi-24 (NATO-namn Hind) med robotsystemet 9K114 Sjturm.

Rysktillverkat Jaktflygplan av typ Sukhoi-25.

Rysktillverkat attackflygplan av typ Sukhoi-25.

Informationen kommer från Iraks försvarsminister, Saad al Ntoulaimi, och har lämnats till nyhetsbyråer efter det att han i dagarna besökt sin ryske kollega Sergej Soigkou, i Moskva. Ntoulaimi tillägger att det undertecknade avtalet gäller 6 stycken Mi-35 attackhelikoptrar och 6 stycken Su-25 attackflygplan.

Avtalet uppges vara början på en ny era av försvarssamarbete mellan Ryssland och Irak, ett samarbete som ämnar att stärka Iraks förmåga att möta hotet från väpnade rebeller. Den ryska försvarsministerns uttalanden underströk att det militära och tekniskt samarbetet mellan de två länderna har utvecklas framgångsrikt och att Ryssland kommer att hjälpa Irak i kampen mot terrorister.

Amerikanskt inslag om ryskt attackflyg: SU-25 beskrivs som en potentiell ”game changer” i kampen mot ISIS i Irak.

Representanten för det ryska försvarsministeriet beskrev överenskommelsen som mycket framgångsrik, men uttryckte samtidigt sin oro för USA:s agerande. Trots att Irak under den åttaåriga ockupationen av landet fått rigoröst stöd i form av träning och bistånd i olika former, så som utrustning och vapen till ett värde av oerhörda summor, kunde landet inte hejda den senaste islamistiska attacken.

Det främsta skälet var bristen på attackhelikoptrar och attackflygplan, något som USA konsekvent vägrat att förse Irak med. Under de första dagarna, och efter den kritiska ockupationen av Mosul, fanns risken för invasion av jihadister i Bagdad, något som den irakiska regeringen nu uppges ha lyckats avvärja genom hjälpen från Putin.

Mi-35_irakStridsvideo som sägs visa då Iraks väpnade styrkor, med hjälp av en Mi-35, attackhelikopter, slår till mot positioner tagna av ISIS (extern länk, Liveleak).

Artikel uppdaterad.

Källa:
Η Ρωσία εξοπλίζει το Ιράκ στον πόλεμο εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών


  • Publicerad:
    2014-07-26 13:31