RYSSLAND. Rysslands president Vladimir Putin förnekar inblandning i förgiftningen av oppositionsledaren Navalnyj. Putin menar istället att han hjälpte Navalnyj att få vård i Tyskland. 

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru.

Rysslands president Vladimir Putin förnekar inblandning i förgiftningen av oppositionsledaren Alexej Navalnyj. Det var i augusti som oppositionspolitikern insjuknade under en flygresa i Sibirien, orsaken upptäcktes senare vara att han hade fått i sig nervgiftet Novitjok.

President Putin anklagades snabbt för att vara inblandad i förgiftningen, något som Kreml då avvisade som falska anklagelser. Anklagelserna har ändå skapat diplomatiska konflikter, bland annat mellan Ryssland och Tyskland.

Förra veckan införde också resterande EU och Storbritannien sanktioner mot Ryssland på grund av detta, Ryssland menar dock att anklagelserna är grundlösa.

Putin säger istället att han faktiskt hjälpte Navalnyj att få vård utomlands. Det var under den politiska tillställningen Valdajkonferensen som presidenten berättade att han hade talat med Navalnyjs fru Yulia Navalnaya, som bad om hans hjälp. Därefter skickades Navalnyj iväg till Berlin för behandling.

— Det fanns reserestriktioner mot honom på grund av en juridisk utredning och ett brottsfall, men ändå bad jag åklagaren att tillåta det och han lämnade, berättade Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.


  • Publicerad:
    2020-10-24 21:15