UTRIKES. Rysslands president vill nu att den så kallade ”surrogatspriten” ska begränsas efter att 62 personer i Sibirien omkommit efter att ha druckit sig berusade på giftig badolja.

Rysslands president Vladimir Putin vill att den så kallade ”surrogatspriten” ska begränsas då 62 personer i Sibirien dött efter att ha druckit sig berusade på den giftiga badoljan Hagtorn. Därför har han bett ansvariga ministrar ta fram skärpta lagar för produktion och försäljning av drycker, parfymer och andra vätskor som innehåller mer än en fjärdedel alkohol och även för mediciner som innehåller etanol.

Man uppskattar att ungefär 12 miljoner ryssar brukar billig ”surrogatsprit”, då riktig sprit är för dyr, som framställs illegalt. De 62 personer som dog i Irkutsk hade druckit badoljan Hagtorn som innehåller 93 procent etanol och är spetsad med den giftiga alkoholen metanol och för närvarande vårdas fortfarande 36 personer på sjukhus i sibiriska Irkutsk.

En utredning pågår för tillfället och 1 500 försäljningsplatser ska ha undersökts än så länge och tolv personer gripits samt att 6 500 liter ”surrogatsprit” beslagtagits.

Källa:
Putin vill begränsa ”surrogatsprit”


  • Publicerad:
    2016-12-21 16:00