VITRYSSLAND Med anledning av den så kallade migrantkrisen vid den vitryska gränsen har ryska bombplan satts in för att patrullera den vitryska gränsen.

Filmer har spridits på sociala medier som visar hur uppemot tiotusentals illegala migranter forceras mot Polen av vitryska militärer. De så kallade flyktingarna försöker ta sig till Västeuropa, men varken Vitryssland eller Polen vill ta hand om dem.

Detta har lett till att Ryssland har beordrat bombflygplan att patrullera den vitryska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Sputnik Belarus.

”Från och med idag kommer flygningar över Vitryssland med strategiskt bombflyg att genomföras på regelbunden basis – som ett svar på situationen runt om i landet”, skriver nyhetsbyrån.

EU anklagar samtidigt Vitryssland för att det hela är en ”hybridattack” när man försöker få de illegala migranterna att lämna landet. Den så kallade attacken anser man vara riktad mot EU, varför man förbereder ytterligare sanktioner mot landet.

Sputnik Belarus rapporterar också att Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel ska ha ringt upp Rysslands president Vladimir Putin och föreslagit en dialog kring situationen i Vitryssland. Putin ska dock ha gett Merkel kalla handen och uttryckt att EU-länderna utan problem kan tala med Vitryssland själva.

Det ryska utrikesministeriet säger i ett uttalande att det är oacceptabelt att EU använder en migrantkris som förevändning att införa nya sanktioner mot Vitryssland. Man kallar också EU:s ovilja att samtala med Vitryssland direkt för ”oacceptabel”.