RYSSLAND. Moskvaavdelningen av det ryska partiet ”Enade Ryssland” har tagit fram en heteroflagga som en motreaktion på hbqt-rörelsens prideflagga.

Flaggan är blå och vit och visar en familj med mamma, pappa och tre barn som håller varandras händer. Flaggan har även en hashtag som kan översättas till #ÄktaFamilj.

— Detta är en reaktion på samkönade äktenskap, vilket är förlöjligande av hela konceptet familj. Vi måste motverka homofebern i vårt land och understödja traditionella värderingar, säger Alexey Lisovenko, vice ordförande för Enade Rysslands Moskvaavdelning, till den Kreml-trogna tidningen Izvestia.

Enligt Washington Post presenterades flaggan på Rysslands dag för familjen, kärleken och troheten. Denna helg firas i Ryssland till minne av äktenskapets ortodoxa beskyddare – heliga Pjotr och Fevronia från Murom (en stad i Vladimirs län på 330 kilometers avstånd från Moskva). Varje år tilldelas äkta par som bott tillsammans i minst 25 år medaljen För kärlek och trohet. I sociala medier kan man se bilder på människor med ballonger och flaggor med den nya flaggans symbol.

heteropride

Heteroflaggan ska enligt Russia Today finnas i tre olika varianter, förutom den blåa även en med vit och en med röd botten, alla färgerna som ingår i den ryska nationalflaggan.

Flaggan påminner om ”Manif Pour Tous”-rörelsens flagga, en aktivistorganisation mot legaliseringen av samkönade äktenskap i Frankrike och på sociala medier ska kritik ha kommit om att flaggan plagierats från den franska rörelsen. Enligt Russia Today ska Lisovenko dock avfärdat anklagelser om plagiat och hävdat att den ryska flaggan tagits fram i samarbete med de franska meningsfränderna.

Lisovenko ska enligt Russia Today i förra månaden ha skickat en skrivelse till den ryska duman, där Enade Ryssland alltså har egen majoritet, med önskemål om att parlamentet ska förbjuda hbtq-rörelsens regnsbågsflagga i hela Ryssland, inklusive i sociala medier och på webbsidor.

Partiet ”Enade Ryssland”

Partiet grundades den 1 december 2001. Partiledare är Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev. Medvedev medlem av partiet under hösten 2011 och är dess ledare sedan april 2012 då han efterträdde Vladimir Putin som partiledare. Det är Rysslands i särklass största parti och har för närvarande egen majoritet med 238 av 450 ledamöter i Statsduman (parlamentet). Partiets ungdomsorganisation heter Unga gardet (Molodaja Gvardija). Partiet har även flera ungdomsorganisationer nära knutna till sig, till exempel Nasji (de våra) och Rossija Molodaja (det unga Ryssland). I april 2008 hade partiet 2 miljoner medlemmar.

Källor:
Rysk heteroflagga mot ”homo-feber”
Ryssland firar familjedagen för kärlek och trohet
В России разработали флаг натуралов


  • Publicerad:
    2015-07-09 22:30