USA En domstol i New York har dömt artisten R Kelly till 30 års fängelse för bland annat sexuella övergrepp och människohandel.

Robert Sylvester Kelly, eller R Kelly som han är mer känd som, var under 90- och 00-talet en av USA största afrikanska R’n’b-artister, men har de senaste åren hamnat i flera utdragna juridiska problem efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för grova sexualbrott.

Under fredagen dömdes R Kelly till 30 års fängelse för en rad brott, däribland sexuella övergrepp och människohandel mot kvinnor, fickor och även en pojke. Redan i höstas befanns han skyldig av en jury i Brooklyn, New York och åklagaren yrkade då på minst 25 års fängelse för artisten.

Sju av offren ska ha vittnat mot R Kelly under rättegången. Artisten ska bland annat ha haft kvinnor fångna som sexslavar i ett hus.

— Du tvingade mig att göra saker som gjorde att jag gick sönder. Jag önskar bokstavligen att jag kunde dö på grund av hur du fick mig att känna, ska ett av offren ha sagt till R Kelly under rättegången.

Utöver åtalet i New York är R Kelly även åtalad i Chicago och i Minnesota, för bland annat barnpornografibrott och sexhandel med barn.

R Kelly har konsekvent förnekat alla anklagelser och avfärdat dem med att de kommer från ”missnöjda groupies”.