JUDISKT INFLYTANDE. Den neokonservative rabbinen Dan Korn blir medarbetare på Nyheter Idag.

Västgötarabbinen Dan Korn. Skärmbild: Youtube.

Den neokonservative rabbinen Dan Korn som har skrivit för och agerat grindvakt på den sverigedemokratiska tankesmedjan Oikos blir fast medarbetare på internetpublikationen Nyheter Idag.

Från sin geografiska position i engelska Manchester börjar han redan i julveckan att skriva för nättidningen, meddelar man.

När coronapolitikens restriktioner lättas och han kan resa till Sverige igen, kommer Korn att besöka Stockholm och Göteborg, där han verkat som rabbin.

Korn är pragmatiskt konservativ: han säger till publikationens judisk-zigenske ledare Chang Frick att han inte ”nödvändigtvis” tillhör den politiska högern.

Korns pragmatism uttrycker sig också i att han inte bryr sig så mycket om genom vilken kanal han verkar, det viktiga är att han har inflytande:

— Nu när alla debattörer och skribenter byter kontorsplatser med varandra ska väl inte jag vara sämre, säger Korn till Frick.

Vill omdefiniera svenskheten
Tidigare har Dan Korn studerat svenskarnas folkliv och skrivit ett flertal böcker med vilka han vill omdefiniera svenskheten och sätta fokus på de utländska influenser ”som skapat Sverige”.

Enligt egen utsago söker han strid både med dem som ”vill göra svenskheten till ett vapen för att bekämpa andra kulturer” och med dem som ”vill beröva invandrare de fantastiska möjligheter till integration som den svenska kulturen de facto utgör” – ofta med ett glatt och humoristiskt tonfall.

Totalt har han låtit publicera ett tjugotal böcker och rent allmänt blivit en välkänd profil inom judiskheten i Sverige.

Mest kommer Korn att skriva kulturartiklar, men även en del nyhetsmaterial. När han kan resa till Sverige ska ha ta på sig rollen som journalist.

— Då kan jag äntligen ge mig ut och träffa människor i rollen som journalist, säger Korn till Frick.

— Mitt första jobb när jag var 13 år var som dräng på en gård under slåttern, det vill säga när man skördar hö. Jag är inte rädd för skit under naglarna, säger han om sitt kliv nedåt till en nättabloidtidning.

— Dessutom kan ni behöva en klok farbror som drar er i öronen mellan varven, säger Dan Korn till sin klanfrände Chang Frick.


  • Publicerad:
    2020-12-24 10:40