INRIKES. Rädda Barnens ungdomsförbund har beslutat sig för att sätta upp könsneutrala toalettskyltar i Stockholm, Eskilstuna, Örebro, Uddevalla och Karlskrona.

Rädda Barnens ungdomsförbund i Karlskrona planerar att på tisdag sätta upp könsneutrala toalettskyltar i staden. Detta är ett initiativ taget av ungdomsförbundet på nationell nivå som även kommer innefatta Stockholm, Eskilstuna, Örebro och Uddevalla.

Målsättningen är att framtidens toaletter ska vara könsneutrala. Man menar att detta syftar till att företräda jämställdhet men också att hjälpa de som varken identifierar sig själva som man eller kvinna. Anton Jönsson, ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund i Karlskrona, säger:

— Vi vill bryta normen med herr- och damtoaletter. På så sätt är alla toaletter tillgängliga för alla.Det finns folk som inte känner sig trygga på herr- eller damtoaletter. Därför vill vi ha toaletter som är könsneutrala.

Rädda Barnens Ungdomsförbund hoppas att folk ska se positivt på projektet snarare än att äcklas av tanken på att behöva dela toalett med folk av motsatt kön.

— Vi vill inte att folk ska tänka ”Usch, jag vill inte dela toalett”. Utan i stället vara positiva till en förändring. Vi vill att alla framtida toaletter som byggs i Karlskrona ska vara könsneutrala, säger Anton Jönsson.

Källa:
Toaletter förvandlas till hen – blir könsneutrala


  • Publicerad:
    2014-03-03 23:50