EUROPA. Etniska nationalister är på väg att göra ett kanonval i Slovakien.

Det radikalnationalistiska slovakiska partiet Kotleba – People’s Party Our Slovakia (Kotlebovci-ĽSNS) är på väg mot ett succéval. Partiet har just nu ett stöd på runt 12 procent, vilket gör dem till det näst största partiet inför parlamentsvalet den 29 februari.

Partiet fick år 2016 8 procent av rösterna i parlamentsvalet och blev därmed femte störst. Ledaren Marian Kotleba – efter vilken partiet är benämnt – har även varit borgmästare i huvudstaden Bratislava mellan 2013-2017.

Kotlebovci-ĽSNS är ett radikalt etnonationalistiskt parti som är emot den kriminalitet i form av ”zigenarterror” som de kallat det. Kotleba har även sagt att judar ”till sin natur är emot allt slovakiskt” samt att invandringen är ett globalistiskt verktyg för att slå sönder Europa.

Kotlebovci-ĽSNS är även ekonomiskt protektionistiskt då de vill nationalisera bland annat landets gruvor, biltillverkning och jordbruk i syfte att bli så självförsörjande som möjligt.

De är även starkt kritiska mot USA, krigsorganisationen Nato och EU, två globalistiska projekt som de vill att Slovakien ska lämna.

”YANKEES GO HOME! STOP NATO!” Fana som vajade under Kotlebas tid som borgmästare i Bratislava. Foto: Ján Krošlák, SME (CC BY-SA 4.0)

Partiet vill i stället närma sig Ryssland. De har bland annat kampanjat för att inte sända 152 slovaker till en Natoövning i Lettland som de menat skulle provocera Ryssland. De är även emot EU-sanktionerna mot landet samt har åberopat ”slaviskt brödraskap”.

Slovakiska åklagarmyndigheten vill förbjuda partiet för att de ”är extremister med fascistiska tendenser”. Landets högsta domstol beslutade dock i april förra året att inte förbjuda partiet eftersom landets demokrati ”inte omedelbart hotades” av dess existens.

Källor:
Neo-Nazis on course to win second place in Slovakia election next month
Kotleba – People’s Party Our Slovakia Wikipedia


  • Publicerad:
    2020-01-14 18:40