RECENSION Karl Folkesson recenserar Hulkoffs nya album ”Ragnarök”.

Hulkoff är tillbaka med sitt tredje album och förväntningarna har varit höga. Solobandet leds av sångaren Pär Hulkoff, som även är frontman i det populära industrimetallbandet Raubtier och countrybandet Bourbon Boys.

Den 22 oktober släpptes Hulkoffs tredje album ”Ragnarök”. Musiken har ofta ett fornnordiskt tema och behandlar olika fenomen och personligheter från forntidens Norden. Fartfyllt, explosivt och heroiskt, detta kallar han Pansarfolk!

Precis som på det förra albumet har låtarna släppts på både svenska och engelska, något han gestaltar med att kalla dem ”Svitjod Edition” respektive ”Vinland Edition”.

Sigrgaldr

För att sätta stämningen till albumet så inleder man med introlåten ”Sigrgaldr”. Sången är mystisk och förväntansfull, kanske var det såhär det lät innan vikingarna gav sig ut på stormande hav.

Holmgång

Albumets andra låt, ”Holmgång” var en av de tre låtar som lanserades som singlar innan hela albumet kom. Låtarna skulle ge en försmak på vad som skulle komma, och ”Holmgång” gjorde det bra.

Låten handlar om de dueller som utkämpades mellan nordiska män som hamnat i konflikt. Om du vanhedrat mig var det min plikt och min rätt att utmana dig på Holmgång. Texten är tänkvärd och musiken är stenhård.

Solen stiger, kall och röd. Holmgång väntar, på liv och död. Om Odin vill det, om Tyr är god, skall hedern tvättas i blod!

Vápnum

”Vápnum” – fornnordiska för just vapen, är albumets tredje låt. Den är nog mest fartfylld av alla låtar på albumet, och berör vikten av att kunna vara beväpnad. Den man som inte kan försvara sig själv, sin familj och sitt folk är svag och kan inte heller uppfylla sin plikt. Ännu en toppenlåt.

En väg utan vapen är skamligt fatal, godhet är nedtonat våldskapital. Bättre är vapen än banesår, lyss till Den Höge som talar och oss förebrår.

Ulfhednar

Även ”Ulfhednar” släpptes innan albumet, och fick därför bli veckans låt på Nordfront den 24 september.

Låten handlar om de nordiska krigare som benämndes ulfhednar, som klädda i vargskinn var guden Odens elitstyrka. För den som vill falla in i Odens elitstyrka passar låten perfekt till träningspasset. Den ger en krigares styrka.

Vargarna kommer genom skogen under tystnad, hungriga av lystnad, göm dig väl. Vargarna kommer för att bränna, för att röva, vargarna behöva, ditt silver och din själ.

Hardrádi

Nästa låt är en hyllning till vikingen Haraldr Harðráði (Harald Hårdråde), som var konung i Norge mellan 1045 och 1066. Under sin livstid utkämpade han många slag både i när och fjärran. Harðráði dog i strid vid slaget om Stamfordbron, något som sägs markera slutet av vikingatiden.

Låten i sig är mäktig, och man lever sig in i berättelsen om hjältens liv.

Harald blev kung, det kunde man ha gissat. Han dog i England, och då dog en del av mig. Att han var hård, har inte något missat. Att han var ädel, och min hjälte vet dem ej.

Till Valhall

Här kommer albumets helt klart bästa låt – ”Till Valhall”. En episk illustration av den nordiska krigarens mentalitet. Låten handlar om en krigares sista dag i livet. Han är orädd, för han vet att Valhall väntar honom.

Det är just den här mentaliteten vi måste återuppväcka hos det nordiska folket, för den finns där inne, och den kommer att ge oss seger. Jag har också hört på ryktesvägar att en viss radiochef önskade sig den här låten på sin begravning en dag.

Ett liv av kamp och örlog, har nu nått sin ödes stund. Jag ser den blanka klingan och jag ler för en sekund. Vid svärdet har jag levat, vid svärdet ska jag dö. Farväl mitt karga nordland, hör din son säga adjö!

På väg till Valhall, till Asgård, jag är på väg. Hör du mig Odin? Jag kommer, jag är på väg.

Jörmungand

”Jörmungand” är enligt den nordiska mytologin den orm som slingrar sig kring hela den kända världen och som mördas av åskguden Tor vid Ragnarök. Det fasansfulla odjuret fick givetvis bli temat för albumets sjunde låt.

Skyfall, sot och brand, se här är Jörmungand som ifrån havet reser sig. Med var giftig tand, skall ormen, Jörmungand nu dräpa världen, hopp finns ej.

Hekwos

”Hekwos” är det protoindoeuropeiska ordet för hingst, det djur som var allra viktigast för indoeuropéernas intåg i Europa, då nomadfolken fortfarande dominerade den Pontic-Kaspiska steppen i Östeuropa.

Låten handlar om en tid långt före oss, en tid då européerna gjorde enorma framsteg på alla plan.

En hövding med jaktfalk av högättad släkt, som talar till jorden han har. Med stolthet, med vördnad, och ohöljd respekt, till springarna var och en envar:

Hästar, spring nu vilda hästar, steppens vår är skön men kort, spring i vacker vild galopp!

Sänd dina korpar

Ännu en aggressiv, nästan kuslig melodi. I Ragnaröks tider, vilsen i tätaste snöstorm kan endast Odens korpar vägleda en rätt. Den här låten kanske har något att säga om de tider vi lever i. Lyft blicken från snöstormen och låt korparna visa dig vägen. Låten heter ”Sänd dina korpar”.

Förändringen tär min värld, folk är ej som förut. Led mig in till storhet, bort från allt mörker, låt ovissheten få ett slut!

Sänd dina korpar, Allfader till mig!

FNFAL

”FNFAL” är förutom albumets tionde låt också namnet på en av världens mest använda automatkarbiner och vapnet har kommit att symbolisera revolution. Låten innehåller en dynamisk kombination av såväl marschtrummor och elgitarr, och texten är helt utmärkt.

Här hade jag svårt att välja ett enda textutdrag, så jag råder er att lyssna på hela låttexten.

Med förbjudet bly och slutstycket polerat, på frihetens krävande marsch. Ingenstans att fly, men kan ej acceptera, ett liv i en värdelös fars. Nej hellre äta än äten, och minns innan sagan blir all.

Odin gav, en ultimat model. Den fria världens högra arm som ger dem en smäll. Blott ett krav, var kall och rationell. Det enda du behöver är din FNFAL.

Ragnarök

Slutet närmar sig och då anländer ”Ragnarök”, albumets sista låt. Här avgörs ödeskampen mot jättar och världens odjur innan den nya guldåldern nalkas i Gimle.

Albumet avslutas med en dramatisk skildring av världens undergång och pånyttfödelse.

Mörker äter livets ljus, hatets hunger kan ej mättas, ej av lydnad, ej av skräck, ej utav friboren man. Ej med Jarl i eget hus, söner skall till vargen sättas. Narrar skola driva gäck, med den som bär en tro som är sann. En tro som är sann...


Summering

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att detta var ännu ett grymt album från Hulkoff.

Hans texter sätter alltid fingret på något inneboende hos oss nordbor. Känslan för heder, offervilja och en längtan efter heroism och stordåd. Musiken väcker en krigare inom mig som kommer att kämpa till seger eller död för ett fritt Norden.

Den kritik som ibland riktas mot artisten, att låtarna för det mesta låter likadant, tycker jag inte riktigt spelar in på det här albumet. Hulkoff har lyckats hitta en mängd olika ljudbilder och skapar olika känslor med varje låt.

Några av budskapen har jag lyckats ta in först när jag skrev den här recensionen och verkligen lyssnade på texterna noggrant. Vissa låtar uppskattade jag mer än andra, men alla låtarna är ändå bra på sitt vis.

Om jag ska få välja de tre låtar jag tyckte om bäst så måste det vara:

  1. "Till Valhall"
  2. "FNFAL"
  3. "Hardrádi"

Låtarna går att lyssna på via de flesta stora streamingtjänster, men för den som vill stödja artisten ordentligt kan man köpa en fysisk kopia av musiken. Både som CD och vinyl.

Som sagt, jag skulle beskriva albumet som ”fartfyllt, explosivt och heroiskt”. Det är generöst med många bra låtar som talar direkt till vår inneboende krigare. Om andra artister ska lyckas överträffa detta album innan årets slut så får de verkligen någonting att bita i.

”Ragnarök” får fem av fem poäng!

Fem poäng Nordfront