INRIKES. Efter att det uppdagats att företaget Partykungen sålt en afrikansk maskeraddräkt på sin hemsida uppges flera personer reagerat starkt på sociala medier. Företaget har nu vikt ner sig efter anklagelser om ”rasism”.

Afrikansk_kvinna

Partykungen.se är en sajt som säljer maskeraddräkter och partytillbehör. Efter att det uppdagats på sociala medier att man sålde en maskeraddräkt kallad ”Afrikansk kvinna” och att produktbilden visade en vit kvinna med svartmålat ansikte har rasistanklagelser haglat mot företaget.

”Så vidrigt på så många nivåer att man skulle kunna skriva en hel artikel om det”, skriver en användare av sociala medier. Nu har Partykungen gått ut och bett om ursäkt och tagit bort produkten från sitt sortiment.

— Det är en produktbild från vår leverantör där det är en ljushyad kvinna som blivit målad i ansiktet, och den typen av produktbilder ska vi absolut inte ha. Så det är både fel namn på produkten och sen har även bilden blivit fel, säger Joel Svensson som är inköpsansvarig och delägare i företaget.

Nu ska man även se över resten av sina produkter i jakten på något som kan uppfattas som rasistiskt.

— Vi ska se över våra produkter så att det inte är några maskeraddräkter där modellerna har målade ansikten. Sen får vi fundera över om den nu ska finnas kvar i sortimentet. Då ska den beskrivas på ett annat sätt och inte se ut som den gjort tidigare. Vi får fundera på hur vi ska gå vidare och helt enkelt beklaga, avslutar Svensson.

Källa:
Efter kritik om rasism tar företag bort dräkten ”afrikansk kvinna”


  • Publicerad:
    2015-09-07 18:35