DÖDSRUNA I onsdags avled Randy Weaver. En vit man som på grund av sin frihetslängtan förföljdes av den amerikanska staten på ett så brutalt sätt att hans fru och son till slut mördades av federala agenter.

Carl Klangs låt dedikerad till Randy Weaver.

Jag är inte en hatisk rasist på det sätt de flesta föreställer sig. Men jag tror på raslig separation. Vi ville vara separerade från resten av världen, få leva i ett avlägset område och ge våra barn ett bra ställe att växa upp på.

Randy Weaver, 1995
Randy Weaver.

Under gårdagen meddelade Sara Weaver att hennes far Randy Weaver avlidit den 11 maj. Fadern blev 74 år gammal och är känd för att 1992 – tillsammans med sina tre döttrar – ha överlevt belägringen av Ruby Ridge, där federala agenter dödade Randy Weavers 14-årige son och hans fru.

Belägringen av Ruby Ridge 1992

Familjen Weaver hade flyttat till Ruby Ridge för att komma undan den moderna dekadensen och ska ha haft kopplingar till bland annat Aryan Nations och varit identitetskristna.

Konflikten mellan familjen och den amerikanska staten bottnade i en brottsprovokation där en infiltratör påstod sig ha köpt illegala vapen av Randy Weaver. Enligt Weaver var det infiltratören själv som modifierade vapnen så att de blev olagliga i syfte att kunna utpressa honom och få honom att bli informatör åt myndigheterna.

Myndigheterna valde ändå att åtala Weaver då han inte gick med på att bli en informatör. Inför rättegången kommunicerades fel datum ut till Weaver som inte dök upp i domstolen. Trots att myndigheterna var medvetna om kommunikationsmissen togs ett beslut om att arrestera Weaver som han motsatte sig. Därför började myndigheterna under en längre tid övervaka och planera gripandet av Weaver, som man trodde skulle bli svårt då Weaver hade vapen i sitt hem, var misstänksam mot myndigheterna och själv tidigare hade ingått i det militära special- och elitförbandet Gröna baskrarna.

Samuel Weaver, Kevin Harris och Sara Weaver övervakade av de federala styrkorna.

Konflikten eskalerade den 21 augusti 1992 när sex agenter med kamouflagekläder, mörkerglasögon och M16-gevär spanade i området runt familjens hem. Agenterna kastade två stenar mot huset för att testa familjens hundar. Hundarna blev provocerade och Weavers 14-årige son Samuel Weaver och Kevin Harris, en vän till familjen, följde med en av hundarna ut då de trodde att den reagerat på något djur. Hunden hittade agenterna i skogen och en av agenterna öppnade då eld och dödade hunden, varpå Samuel sköt tillbaka mot angriparen. En annan agent sköt då Samuel i armen och blev i sin tur ihjälskjuten av Harris som sedan retirerade mot huset. En tredje agent sköt sedan ihjäl Samuel när han också hade vänt ryggen till agenterna och skulle ta sig tillbaka till huset.

Efter detta inleddes en mer intensiv belägring av hundratals agenter, där myndigheterna dessutom satte upp som förhållningsregel att dödligt våld skulle användas om man såg någon av de tre vuxna personerna som befann sig i Weaver-familjens hem och de var beväpnade. Detta ledde till att en krypskytt sköt Randy Weaver i ryggen den 22 augusti när denne skulle gå in i en mindre gäststuga där liket efter deras döde son Samuel hade placerats. Skytten hade siktat mot Weavers ryggrad men missade, vilket gjorde att Weaver överlevde och kunde fly tillbaka mot huset. Med sig hade Weaver sin dotter Sara, som vid tidpunkten var 16 år gammal, och Harris som också flydde mot huset, varpå krypskytten sköt ett till skott som skadade Harris. Kulan som träffade Harris flög sedan vidare genom dörren till huset och dödade Randy Weavers fru, Vicki Weaver, som stod innanför dörren och höll i sin tio månader gamla dotter.

Belägringen fortsatte sedan till den 30 augusti då Harris som var svårt skadad gav upp och dagen därpå gav Weaver och hans tre döttrar också upp.

Efterspelet

Harris kom i efterhand att frias från alla åtalspunkter och Weaver dömdes endast för att ha missat rättegångsdatumet, men friades för det påhittade vapenbrottet och sina handlingar under belägringen av familjens hem. Efter att ha suttit 16 månader i fängelse kom Randy Weaver att få 100 000 dollar för mordet på hans fru och son och hans döttrar fick en miljon dollar var. Statens villkor för denna förlikning var dock att de inte behövde erkänna att myndigheterna begått något fel. En anonym källa på det amerikanska justitiedepartementet sa till Washington Post att han trodde att familjen skulle ha kunnat få de 200 miljoner dollar de ursprungligen krävde om ärendet hade gått till rättegång istället.

Randy Weaver gripen efter belägringen av Ruby Ridge.

Randy Weaver blev efter händelserna vid Ruby Ridge en symbol för hur orättfärdigt den amerikanska staten kan behandla vita män som går emot systemet. Timothy McVeigh, som 1995 bombade ett kontor för bland annat FBI och ATF, var bland annat provocerad av de amerikanska myndigheternas behandling av familjen Weaver och den ännu mer blodiga belägringen i Waco 1993.

Genom åren har flera dokumentärer (Ruby Ridge – American Tragedy) och en spelfilm om belägringen av Ruby Ridge producerats.