SYRIEN Ryska styrkor har beskjutit israeliska jetplan i Syrien. Detta har aldrig hänt förut och kan ”signalera en betydande förändring i Moskvas inställning till Israel”.

Förra veckan ska ryska styrkor ha öppnat eld mot israeliska jetplan med avancerade S-300 luftvärnsmissiler. Detta enligt en rapport i en israelisk nyhetssändning i Kanal 13, skriver The Times of Israel.

Enligt rapporten inträffade den aldrig tidigare skådade incidenten på fredagskvällen när det israeliska flygvapnet bombade flera mål nära staden Masyaf i nordvästra Syrien.

På väg därifrån besköts jetplanen av dussintals luftvärnsmissiler, som dock inte låste på flygplanen. Den här gången var det för första gången Syriens rysktillverkade S-300-batterier som öppnade eld, något som enligt rapporten inte kan ske utan Rysslands godkännande. Enligt rapporten vet man inte om detta är en engångshändelse eller ”en rysk signal till Israel om att det ändrat sin politik”.

Israels flygvapen har enligt tidningen genomfört hundratals lyftangrepp i Syrien sedan syriska inbördeskriget började. Ofta ska angreppen rikta sig mot ”vapentransporter på väg till Libanons Iran-stödda Hizbollah-terrorgrupp och andra Iran-kopplade platser”.

Ryssland understödjer Syrien och Iran men har samtidigt försökt bibehålla goda förbindelser med Israel även om det blivit frostigare på senare år. Sedan Ukrainakonflikten, där Israel gått emot Ryssland, har relationen mellan Ryssland och Israel däremot blivit allt mer spänd med ryska antydningar att man inte erkänner Jerusalem som huvudstad och uttalanden som visar att Ryssland ser Israel som anti-ryskt.