PROPAGANDA. Skattefinansierade Public Service skrämde i ett nyhetsinslag som handlade om klimatet sina tittare med undergångsbilder från katastroffilmen The Day After Tomorrow. I nyhetsinslaget menade man att det som händer i filmen ”inte är långt ifrån” vad som kan inträffa.

Den statliga propagandakanalen SVT valde att i söndagens sändning av Rapport illustrera ett nyhetsinslag om Golfströmmen med klipp från science fiction-katastroffilmen The Day After Tomorrow från 2004. Inslaget kan ses åtta minuter in i sändningen på SVT Play.

Filmen är en dystopisk klimatporrfilm som handlar om hur världen drabbas av extrema väderförhållanden som resulterar i ”supersnöstormar” där temperaturen sjunker till -101 grader Celsius och där snö och is täcker hela norra halvklotet.

Den spektakulära Hollywood-produktionen fick tjäna som illustration till SVT-reportaget där man menade att filmen visar hur ”isande kallt livet blev när Golfströmssystemet kollapsat”.

Isar som smälte, med stora havsnivåhöjningar som följd. Även om filmen kraftigt överdrev hastigheten på hur snabbt allt det här kan hända, så låg den inte så långt ifrån vad som hotar att ske”, menade Rapport alltmedan dramatiska undergångsbilder ur filmen visades.

Det påstods i SVT-reportaget att Golfströmmen har försvagats på grund av ”den globala uppvärmningen” och kommer att sakta ner med 34-45 procent i slutet av detta århundrade.

I reportaget fick klimatforskaren Frederik Schenk föra fram att om det smälter för mycket is vid Grönland och sötvatten på det viset kommer ut i Golfströmmen kommer den att stanna av.

Den svenske forskaren Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, håller inte med:

— Det har alltid funnits variationer i golfströmmen men att den skulle avstanna helt är en konstig, nästan biblisk bild, säger Stigebrandt till Aktuell Hållbarhet.

Stigebrandt berättar även att smältvattnet inte på långa vägar räcker för att påverka Golfströmmen:

— Att Atlanten är den saltaste av oceanerna beror på att en del av det vatten som avdunstar här regnar ner i Stilla havet, något som huvudsakligen har med topografin att göra. […] I den här forskningsrapporten talar man om Grönlandsisen men det nya sötvatten som kommer därifrån, och som potentiellt skulle kunna minska salthalten, måste ställas i relation till det vatten som avdunstar och försvinner till Stilla havet. Det är 10-20 gånger mer vatten per sekund som försvinner, än det som tillkommer med smältvattnet från Grönlandsisen. Det innebär att Atlanten bibehåller sin salthalt, säger han till Aktuell Hållbarhet.

I sociala medier kallas tilltaget för ett ”journalistiskt haveri”:


  • Publicerad:
    2021-02-22 09:50