FINLAND. Enligt färsk statistik från Finland är rasfrämlingar extremt överrepresenterade när det kommer till sexualbrott i landet.

Nyligen släpptes statistik från Finska polishögskolan som avslöjar att rasfrämlingar är extremt överrepresenterade när det kommer till sexualbrott. Framförallt är det irakiska män som sticker ut när det kommer till sexualbrott då statistiken visar att de utger en tredjedel av alla gärningsmän.

Trots att invällarna än så länge utgör en liten minoritet i Finland så står de för hela 37 procent av alla sexualbrott. Av samtliga 499 rapporterade sexualbrott i kommunerna Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda var den misstänkte förövaren i 184 fall av utländsk härkomst. De övriga två tredjedelarna utgörs av personer från ett tiotal olika nationer.

Rasfrämlingarnas extrema överrepresentation bland sexualbrottslingar har fått finsk systemmedia att gå på högvarv för att mörka sanningen eller att försvara förövarna. Bland annat citerar den finska statsmedian YLE en ”expert” som påstår att invällarnas överrepresentation med stor sannolikhet kan skyllas på deras ”krigsbakgrund”.

Enligt Tuija Hietaniemi vid Centralkriminalpolisen kan överrepresentationen delvis förklaras med att många irakier är ”unga män” och att ”unga män begår fler brott”. Hon medger dock att en annan förklaring är att irakierna kommer från en kultur där kvinnosynen är mycket nedsättande.

— En annan orsak är kvinnans svaga ställning i landet de kommer från, säger Hietaniemi.

Hur dessa färska siffror kommer att påverka valdebatten under det pågående presidentvalet är oklart. I skrivande stund har dock ännu ingen av kandidaterna i presidentvalet uttalat sig om saken.

Källa:
Andelen utländska misstänkta högst inom sexualbrotten – experter svarar på frågan varför


  • Publicerad:
    2018-01-23 16:00