RASISM. Förra måndagskvällen anordnade en bar i Portland, Oregon en kväll enbart för icke-vita besökare och gav dem tio dollar var i dörren till drinkar. Pengarna var en symbolisk gåva bekostad främst av vita eller av en annan ras. Vita uppmanades att inte närvara vid ”Skadestånds-happy-hour”.

Brown Hope. Bild: Twitter.

En lokal aktivistgrupp i Portland, ”Brown Hope” [Brunt hopp] ville skapa en tillställning för färgade människor i en stad som de tycker är alltför vit. Syftet var att kunna umgås, organisera sig, diskutera politik och planera för diverse framtida aktioner utan att störas av de vitas närvaro. Fyrtio färgade personer kom till mötet.

På agendan står fullskaliga ”skadestånd” för det horribla slaveriet i USA:s historia (vilket främst var en judisk företagsverksamhet, och vars verksamhet till slut förbjöds av vita /reds anm) samt det ständiga stora lönegapet mellan vita och svarta hushåll.

I en undersökning gjord 2016 stödde 58 procent av de svarta och 46 procent av latinamerikanerna en nationell politik för sådana skadestånd. Bara 68 procent av vita amerikaner sade sig i samma undersökning vara emot sådan skadeståndspolitik. Ekonomen Robert Browne uppskattar värdet av sådana ”skadestånd” till mellan 1,4 och 4,7 biljoner dollar, och att ”detta skulle återställa den svarta befolkningen till den ekonomiska position som den skulle ha haft om de svarta inte hade utsatts för slaveri och diskriminering”. Detta bör i så fall innebära att de svarta idag skulle ha det mycket bättre ställt om hade stannat i Afrika istället för att köpas från svarta slavägare i Afrika av judar för att sedan skeppas till Amerika.

Cameron Whitten, den Brown Hope-aktivist som organiserade pubkvällen, sade att besökarna som kom kände sig sedda och uppskattade vid tillställningen men att målsättningen är mycket högre än så.

— Vi skapar en plattform för att säkerställa att vårt ledarskap syns och hedras, säger Whitten till publikationen Blavity.

— Det är inte bara så att vi umgås, vi är här för att göra jobbet. På en plats som Portland där vår kommunitet är så splittrad är vårt första steg att samla ihop oss igen och utifrån det organisera och mobilisera oss för att skapa policyer att skapa rättvisa i våra samhällen.

De ungefär 100 personer, till största delen vita eller tillhörande en annan ras vilken kan se vit ut, som bekostade denna ”happy hour” möttes av tillräckligt stort intresse för att vid ett senare tillfälle arrangera ett liknande arrangemang för nykterister under namnet ”Reparations Power Hour” (Skadestånds-makt-timme).

Whitten har fått kritik för att förminska allvaret i kraven på skadestånd från de vita, men till den judiska tidningen New York Times säger han det inte alls är meningen, utan precis tvärt om.

Källor:
’Reparations Happy Hour’ invites white people to pay for drinks
People Aren’t At All Impressed By This ’Reparations Happy Hour’ Where White Donors Gave $10 To Attendees Of Color
Historical Research Department of the Nation of Islam (1991-2016): ”The Secret Relationship Between Blacks and Jews”


  • Publicerad:
    2018-05-29 14:50