RASKRIG. Ett våldsamt raskrig har brutit ut i den franska kolonin Nya Kaledonien. Det som startade som en politisk konflikt har i praktiken blivit ett krig mellan vita och svarta invånare. 

Raskrig pågår i Nya Kaledonien. Foto: GaliaDaily/Telegram.

Ett våldsamt raskrig har brutit ut i den franska kolonin Nya Kaledonien. Den franska ön ligger i Stilla havet, ungefär 1200 km öster om Australien.

Det som började som en politisk konflikt har nu eskalerat till ett krig. Konflikten har sitt ursprung i att det brasilianska gruvföretaget Vale ska sälja sin nickelgruva på ön. Fabriken har 3000 anställda – mestadels vita fransmän – och är öns huvudsakliga inkomstkälla.

Nickelgruvan hade nu två spekulanter. Den ena parten är ett större fransk-schweiziskt företag, och det andra är ett lokalt företag på Nya Kaledonien.

De vita fransmännen som är de flesta arbetstagarna i gruvan ville att det fransk-schweiziska företaget skulle köpa gruvan så att Nya Kaledonien behåller kontakten med resten av Frankrike. Kanakfolket, som är besläktat med de australienska aboriginerna och är infödingar på ön, ville istället att det kaledoniska företaget skulle köpa gruvan.

Kanakerna vill släppa kontakten med resten av Frankrike och försöka skapa ett självständigt land på den lilla ön. Egentligen handlar alltså den pågående konflikten om Nya Kaledonien ska tillhöra Frankrike eller inte.

Till slut såldes gruvan till det franska företaget, vilket fick kanakerna att bli våldsamma. De började attackera vita invånare, plundra deras affärer och upprätta vägspärrar. De senaste dagarna har våldet bara eskalerat på ön och nu har vita tagit till vapen för att skydda sig från våldsverkarna.

De vita fransmännen bor i de sydvästra delarna av ön och äger i större grad vapen än vad kanakerna gör.

Kolonin hade i oktober en folkomröstning där man röstade om man skulle förklara sig som ett självständigt land eller förbli en del av Frankrike. Resultatet var jämnt, men de vita invånarna såg till att ön skulle förbli fransk mark.


  • Publicerad:
    2020-12-10 21:00