Klockan nio i morse inleddes rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de två främlingar som står åtalade för den synnerligen grova misshandeln av 61-åriga Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg tidigare i år.

De bägge misstänkta är 15, respektive 16 år gamla. Enligt kammaråklagare Carl-Henrik Andersson kan det finnas fler gärningsmän än så. Kammaråklagaren anser sig dock inte kunna bevisa vilka dessa ytterligare gärningsmän är, men i april i år häktades fyra ungdomar i 15-årsåldern, samtliga misstänkta för misshandeln av Carl-Eric Cedvander.

Misshandeln ägde rum den 18 mars i år när Carl-Eric, precis som vanligt, var ute och promenerade med sin bästa vän sedan fyra år tillbaka, hunden Barney, en bouvier des flandres, som han införskaffat efter att ha klarat av en hjärtoperation. När Carl-Eric och hunden Barney passerade Kortedala torg attackerades de av ett ”ungdomsgäng”. Gänget misshandlade Carl-Eric så brutalt att han låg medvetslös i veckor efter misshandeln.

Efter att Carl-Eric vaknat upp ur koman var minnet av de senaste två åren som bortblåsta, till följd av ett krossat skallben och massiva hjärnblödningar.

Enligt vittnesuppgifter ska ”ungdomarna” ha fortsatt sparka och slå mot Carl-Erics huvud när han låg på marken. ”En av pojkarna dröjde sig kvar och lägger världens spark mot huvudet på honom. Efter det rosslade mannen bara”, säger ett vittne under ett polisförhör.

”Det lät som när man tappar något tungt mot ett betonggolv. Sedan såg jag att det var en gammal man som låg där. Han gurglade, väste som att han försökte få luft men inte fick det”, säger ett annat vittne.


  • Publicerad:
    2012-08-21 19:21